18 Mart Çanakkale Zaferi Haftası Kutlama Programı

İçinde bulunduğumuz 18 Mart haftasında, dünyanın hemen her yerinde sıcak savaşın, terörist saldırıların, ölümün, açlığın, göçlerin olduğu, özellikle bu günlerde, savaşın saçmalığı ve barışın ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha düşünmemizi sağlayacağını düşündüğümüz bir dizi etkinlik düzenlendi.

Hafta boyunca yapılan etkinlikler arasında çeşitli belgesellerden derlenmiş bir gösterim sunuldu. Türkiye’de 2002 yılından beri faaliyette bulunan, kara mayınları ve bunların yol açtığı sorunlara ilişkin ciddi araştırmalar yapan ve sonuçlarını kamuoyuna aktararak toplumsal duyarlılığın geliştirilmesini ve mayınlı bölgelerde, başta çocuklar olmak üzere halkın mayın tehlikesine karşı eğitilmesini amaçlayan Mayınsız Bir Türkiye Girişimi’nin sunumu yapıldı.

İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü mezunu ve aynı üniversitede yüksek lisans yapmış, İstanbul’da Tarih ve Sosyal Bilgiler öğretmenliği, öğretmen eğitmenliği ve yöneticilik yapan Sarıkamış Düştü, Bilinmeyen Atatürk ve Tanınmayan Ailesi, Çanakkale Deniz Savaşları adlı kitapların yazarı Yavuz Gölbaşı’nın konferansı izlendi.

18 Mart Cuma günü öğrencilerin konuşması, şiir ve müzik korosundan oluşan resmi tören gerçekleştirildi.

Tüm bu etkinliklerle Birleşmiş Milletler raporuna göre bir yılı bile savaşsız geçmemiş 20.yüzyıl hakkında konuşarak günümüzdeki savaşlar üzerinde öğrencilerin farkındalıklarını arttırıp “Kuşlar gibi uçmasını, balıklar gibi yüzmesini öğrendik, ancak bu arada çok basit bir sanatı unuttuk, kardeş olarak yaşamayı!” diyen insan hakları savunucusu Martin Luther King’in sözlerinden yola çıkıp öğrencilerde barış ve kardeşlik duygusu geliştirilmeye çalışıldı.