2 gün – Göç Çalıştayı

Lasallien Okullar Sosyal Bilgiler Zümresi ortak çalışmaları kapsamında , GÖÇ temalı etkinlik okulumuzda gerçekleştirildi.

İkincisini gerçekleştirdiğimiz GÖÇ etkinliğinin ilk gününde Fener – Balat turu yapılarak, şehrimizin göç veren ve göç alan semtlerinde önemli mekanlar ziyaret edildi. Patrikhane , Rum okulu , Gül Camii , Moğolların Kutsal Meryem’i olarak bilinen Kanlı Kilise ve Surp Hraşdagabet Ermeni Kilisesi başlıca ziyaret mekanları idi. Göç eden azınlıkların semtlerinde günümüzde başka göçmenlerin yaşamlarına tanıklık edildi.

Etkinliğin ikinci gününde, Ege’nin (11 C ) kavramsal sunumunun ardından ,Suriye asıllı Fransız sanatçı Samer Tarabichi ile yapılan söyleşi vardı.Sanatçının kendi yolculuğundan başlayan gönüllü göç kavramından yola çıkılarak göç ,göçmen ,sığınmacı ve zorunlu göç kavramları üzerine sohbet gerçekleştirildi.Göçün yarattığı ayrımcılık ve ötekileştirme kavramları da söyleşinin önemli noktalarını oluşturdu.

Etkinlikleri değerlendirmek üzere yapılan atölye çalışmalarının sonucunda , göç olgusu ve yarattığı kavramlarla ilgili farkındalık ve bilinçlendirme öğrencilerin bildirilerinde yer aldı.

Çalışma, kendisini de bir eğitim göçmeni/ gönüllüsü  olarak ifade eden M.Ducrot ‘nun göç ve göçmen olmakla ilgili deneyimlerini ve görüşlerini paylaşması ve “ Yabancı bir başkasıdır, ne sizden ve ne de benden çok farklı değildir “ şeklinde ifade ettiği anlamlı mesajla tamamlandı.