Toprağımızı ve çevremizi koruyor muyuz?

TEMA (Türkiye Erozyona Mücadele Ağaçlandırma) Vakfından Çevre Eğitim Sorumlusu Arzu Erksoy Bozgül 9.Sınıf öğrencileri ile Çevre/ Sürdürülebilir Yaşam Kulübü öğrencilerine

“Toprağımızı ve Çevremizi Koruyor muyuz?” temalı bir seminer vermiştir.

Boğaziçi Üniversitesinden emekli Biyolog olan Arzu hanım, öncelikle toprağın oluşumunu, oluşum süreçlerini mizansenlerle anlatmıştır. Toprağın 1cm.’nin 500 yılda oluştuğunu ancak erozyon nedeniyle 1 saniyede tonlarca toprağı kaybettiğimizi ve bu durumun doğada yarattığı tahribatı izah etmiştir. Ağaçları korumanın ve ağaçlandırma faaliyetlerinin yaygınlaşması gerektiğini, gençlerin kendi gelecekleri için bu sorumluluğu almaları gerektiğinin önemini vurgulamıştır. Doğadaki bütün canlıların birbirleri ile etkileşim halinde olduğunu, toprağın bir çok canlıya ev sahipliği yaptığını, ağaca ve toprağa dokunmanın insanlara pozitif enerji verdiğini anlattı. Alakargaların meşe palamutlarını toprağa gömerek yavrularına besin saklarken,aynı zamanda meşe ağacının binlerce yıllık yaşam döngüsünü oluşturduğunun hikayesini anlattı.

Bu seminerde, öğrenciler büyük ilgi ve dikkatle,sorular sorarak yer alırken, toprağın ve ağacın yaşamlarındaki öneminin farkına varmışlardır. Daha fazla doğada bulunma arzusu duymuşlardır.