Behçet Çelik ve Kültür ve Edebiyat Kulübü Buluşması

Yayın İletişim Kültür Edebiyat Kulübü öğrencileri Behçet Çelik’in “Dünyanın Uğultusu” romanını konuşmak için bir araya geldiler. Buluşma keyifli bir sohbetle başladı ve zenginleşerek devam etti.

Kulüp öğrencileri,  buluşma öncesinde romanı okumuş ve yazara hem romanı hem de romancılığı ile ilgili sorular hazırlamışlardı. Yazarlığı ile ilgili olarak, Behçet Çelik yazdığı bir romana bütünlüklü baktığını; içe dair olanı-insanı- anlatırken dışarıyı; dışarıyı-toplumu- anlatırken içeriyi anlatmayı amaçladığını anlattı.

“Dünyanın Uğultusu” yazarın ilk romanı. Hikayeleriyle 1989 Akademi Kitapevi Öykü Başarı Ödülü ve 2008 Sait Faik Hikaye Armağanı ödüllerini alan yazar, romanı yazarken hikayeden romana geçiş kaygısını duyduğunu belirtti.

“Dünyanın Uğultusu” 2000’li yılların toplumsal yaşamını karakterler üzerinden aktarırken, insana dair olanı anlatıyor olmasıyla,  daha geniş zamanların romanına dönüşüyor. Kentli insanın yaşam biçimi, çelişkileri ve açmazları ekonomik durumla birlikte ele alınırken yazarın konuşmasının başında belirttiği gibi içerisinin (karakterlerin durumu) ve dışarısının  (toplumda o an yaşananlar) birlikteliği sağlanıyor. Bu nedenle romanın karakterleri her zaman karşılaşabileceğimiz canlı, yaşayan kişiler.

Söyleşi, edebiyat, insan ve onu çevreleyen toplumsal koşullar üzerinden devam ederken yazar bu etkinliğin kendisi için farklı bir deneyim olduğunu belirti. Öğrencilerimiz açısından da yazar okur buluşmasını sağlaması, bir metne farklı bakışların olabileceğini göstermesi, insanı onu kuşatan koşulları içinde ele alması açılarından çok yararlı bir buluşma oldu. Bu etkinliğe desteği nedeniyle Behçet Çelik’e teşekkür diyoruz.