Bir yazarı ağırlıyoruz Fanny Taillandier: Şehir İçinde Şehirler

Bu hafta tüm 10.sınıf öğrencileri Fransız yazar Fanny Taillandier ile “yaşadıkları şehirde Şehir İçinde Şehirler” konusu üzerine onları düşünmeye sevk edecek yazım atölyesine başlayacaklar.

Boğaz’ın her iki yakasının üstüne kurulmuş ve iki kıtaya da hakim bir şehir İstanbul. Doğu, İran ve Avrupa uygarlıkları yüzyıllar boyunca bu topraklarda kâh omuz omuza kâh savaşarak yaşamışlar. Sınırlar, savaş meydanları ve her şeyden önce kültürlerin kaynaştığı ve birbirinin içinden geçtiği Bizans ve Osmanlı döneminden eserler , Roma ve Hint mirasının izleri, “art nouveau” ve asma köprülerin yarattığı eşsiz etkileşim ve karışım, sokaklar, binalar ve şehrin sınırlar içinde geçmişin izlerini koruyup ama sürekli yeniden tanımlanarak bir kentin varoluşunda yerlerini alırlar. Ne doğulu ne batılı olan İstanbul, yüzyıllar boyunca her iki kültürün de düşünce kalıplarını, karmaşık tarihsel dünyasının fantezilerini bir arada yaşatmış ve birleştirmiştir.

Bu miras, bugünün İstanbul’unda hangi görüntüleri ve hayalleri ortaya koyuyor ? Geçmişin izleri ve günümüzün temsil ettikleri nasıl kendini gösteriyor? Başka bir deyişle şehrin içinde İstanbullular için neler tanıdık ve bu şehrin insanlarını, yaşadıkları şehirde başka yerlere götüren unsurlar neler?

Öğrencilerimiz; getirdikleri fotoğraflardan yola çıkarak bu konu üzerinde düşünecek; yazacakları hikayeler üzerinde yazarımız ve Fransızca öğretmenlerinin yapacakları yönlendirmeler doğrultusunda tekrar çalışıp, yazma yeteneklerinin yanında, Fransızcalarını da geliştirecekler.

Çalışmaların en iyi örneklerinin ve çevirilerinin yer aldığı küçük bir edebiyat dinletisi ve bu güzelprojeyi anlatan fotoğraf sergisinin 15 Mart 2016 saat 18.30 ‘da Jeanne d’Arc salonundaki açılış kokteyline tüm 10.sınıf öğrenci ve ailelerini ve edebiyat tutkunlarını bekliyoruz.

İletişim bölümümüzün sorularını cevaplamayı kabul eden Fanny Taillandier’nin röportajı;