Cami, kilise, sinagog ziyareti

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi kapsamında 9. Sınıf öğrencilerimizle üç dinin İstanbul’daki en önemli ibadethanelerine bir ziyaret düzenlendi.

Öğrencilerimizin, insanlığı etkileyen dinleri doğru anlaması ve yorumlaması, dinlerin örf ve âdetlerini tanıması, kendi dininden ve farklı dinlerden olanlara karşı hoşgörülü ve anlayışlı davranması ve birlikte barış içinde yaşama kültürünü kazanması çok önemlidir.

İbadethaneler, dinlerin inançtan kaynaklanan uygulamalarının, ibadetlerinin ve birçok sosyal faaliyetin gerçekleştirildiği mekânlardır. Dinleri tanımak, benzer ve farklı yönlerini tespit edebilmek için ibadethaneler iyi bir başlangıç noktasıdır.

Bu düşünceden hareketle üç dinin İstanbul’daki en önemli ibadethanelerine bir gezi düzenlendi.

İlk olarak, Katolik cemaatinin İstanbul’daki en önemli kilisesi olan Şişli’deki Saint Esprit Katedrali ziyaret edildi. Kilise, İstanbul’da Papa’nın temsilcisi olan Monsenyör Hillereau tarafından ünlü mimar Gaspard Fossati’ye yaptırılmış ve 1846’da ibadete açılmıştır. Kilise inşa edilirken, rahibelerin ve kilise cemaatinin defnedilmesi için bir yeraltı mezarlığı da hazırlanmıştır.

Depremler nedeniyle zarar gören kilise 1865’te tadilat görmüştür. Ön cephesi ve yan geçitlerin yapımında Padişah V. Mehmed Reşad’ın da katkıları olmuştur.

İkinci olarak, Osmanlı Devletinin en güçlü dönemlerinde yapılan ve İstanbul siluetinin parçası haline gelen Süleymaniye Camisi ve külliyesi ziyaret edildi. Süleymaniye Camisi, Kanuni Sultan Süleyman adına Mimar Sinan tarafından yapılmış ve 1557 yılında ibadete açılmıştır.

Süleymaniye Camisi, Klasik Osmanlı Mimarisinin en önemli örneklerinden biridir. Medrese, kütüphane, hastane, hamam, imaret, hazire ve dükkânlardan oluşan Süleymaniye Külliyesi’nin merkezinde bulunur. Yapımından günümüze dek İstanbul’da yüzü aşkın deprem gerçekleşmesine karşın, caminin duvarlarında en ufak bir çatlak oluşmamıştır. Cami avlusunun dört köşesinde birer minare bulunmaktadır.

Son olarak, İstanbul’daki en büyük ve en faal sinagog olan Neve Şalom Sinagogu ziyaret edildi. Sinagog 1951 yılında Galata’da yapılmıştır. Mimarları Elyo Ventura ve Bernar Motola’dır.