Diyaloglar

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ NAZIM HİKMET KÜLTÜR VE SANAT ARAŞTIRMA MERKEZİ’NİN ÇOK SEVİLEN EDEBİYAT KONFERANS PROGRAMI

“DİYALOGLAR” SAİNT-MİCHEL’DE EDEBİYATSEVERLERLE BULUŞUYOR !

Yazar Ayfer Tunç ve Murat Gülsoy’un hazırladığı Diyaloglar serisi bu yıl da, her ay Saint-Michel Jeanne d’Arc salonunda izlenebilecek.

Geçtiğimiz yıl başlatılan işbirliği ile zengin edebiyat içeriği ile dikkat çeken “Diyaloglar” programı lisemizin Jeanne d’Arc Salonu’nda yapılmaya başlanmıştı. Giderek büyüyen bir dinleyici kitlesine ulaşan bu edebiyat konferansları programı bu yıl da “Akılçelen Edebiyat” temasıyla karşımızda. İlki 9 Şubat Salı akşamı gerçekleştirilen etkinlikte gece boyunca Üstat Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Abdullah Efendi’nin Rüyaları” adlı eseri irdelendi.

Tanpınar’ın ilk öykü kitabı olan “Abdullah Efendinin Rüyaları” 1943 yılında İstanbul’da yayımlanmıştır. Kitabın ismi aynı zamanda eserdeki ilk öykünün de adıdır. Öyküde gerçek-hayal arasında devinen bir adamın sürrealist öğelerle dolu rüyası anlatılmaktadır.

İki yazar; sadece ele aldıkları eseri incelemiyor. Eserle birlikte eserin yazarını, yazarın diğer eserlerini, eserin yazıldığı dönemi, o dönemin çalkantılarını, politik olaylarını, edebiyat dünyasını, harmanlayıp; günümüz dünyasını bir sürü kavrama ve sanat yapıtına göndermeler yaparak konuşuyorlar. Bir eserden yola çıkılarak yapılan bu derinlemesine inceleme ve iki yazarın diyalogları sayesinde katılımcılar müthiş bir beyin fırtınasına, tek bir eserin insan aklını nerelere götüreceğine, tek bir eserin köklerinin ne kadar derinlere inip hangi kaynaklardan beslendiğine, tek bir eserin çağrışımlarına hayret ve mutlulukla şahit olma fırsatı yakalıyorlar.

Konukların yoğun katılım gösterdiği etkinlikte kısa bir hoşgeldiniz konuşması yapan direktörümüz Jean-Michel Ducrot bu çerçevede; Saint-Michel Lisesi’nin kapılarının nitelikli sanat ve edebiyat etkinliklerine sonuna kadar açık olduğunu ve öğrencilerimizin dünya görüşünü zenginleştiren böyle etkinliklere destek vermekten gurur duyduğunu dile getirdi.