fransa_bayrak_harita

Karar Verildi, Yüksek Öğretimime Fransa’da Devam Edeceğim

Harika bir seçim! Fransa ülke ve dünya genelinde tanınmış saygın eğitim kurumları ile mükemmel bir yüksek öğretim sistemi var.
Dahası, kalitesinin yanında, bu sistemin birçok kazançları var:
– Yıllık kayıt bedeli olan yaklaşık 400 euro dışında eğitim devlet eğitim kurumlarında ücretsiz.
– Fransız ve yabancı öğrenciler aynı haklara ve avantajlara sahip örneğin;

•         Eğitimleri süresince çalışma hakları var.
  •         Konut yardımından faydalanabilirler.
  •         Öğrenci sosyal güvencesine sahipler.

Evet, ama ne seçeceğiz? Üniversite, Les Grands Écoles,Les écoles arasındaki farkı anlamıyorum.

Kısaca Fransa’da üç farklı eğitim kurumu olduğunu olduğunu söyleyebiliriz.

Üniversiteler. Fransa’da geniş bir yelpazede eğitim veren 80 ‘den fazla üniversite var.Bu üniversitelerden lisans diploması (3 sene eğitim sonrası), Master diploması(5 sene eğitim sonrası) ve de Doktora (8 senelik eğitim sonrası) alabilirsiniz. Fransa’da bütün üniversiteler eşit ve öğrenciler genelde evlerine en yakın okulu tercih ediyorlar.

Örnek, Antoine bakaloryasını aldı ve Nante’da yaşıyor: Nante Üniversitesindeki Tıp Fakültesine yazılacaktır.

Fransa’da ki üniversitelere ulaşmak için buraya tıklayınız

Les Grandes Écoles Fransız okullarının özelliğidir. Saygın kurumları bir araya getirirler: mühendislik okulları, politika enstitülerini (IEP), işletme ve iktisat okulları… Bu okullar özel veya devlet okulları olup çok seçicidirler lise de iki sene hazırlık sonrasında sınavla öğrenci kabul ederler. Bazı okullar
( mühendislik okulları veya işletme ve iktisat ) liseden hemen sonra doğrudan kabul eder. Bu okullar master seviyesinde diploma verir.

Örnek, Sophie kimya mühendisi olmanın hayalini kuruyor. Çalışkan bir öğrenci ve bakaloryasını dereceyle almış. Sophie’nin iki seçeneği var. Ya hazırlık sınıfına girmek için dosya hazırlayacak ve iki sene sonra “grande école “ e girebilmek için sınavı deneyecek ya da dosya hazırlayıp doğrudan mühendislik okuluna gidecek.

Mühendislik üzerine daha çok bilgi almak istiyorsanız buraya tıklayınız.

Les écoles Üniversitelerden ve “les grandes écoles” den farklıdır. Gastronomi, moda, sinema, gazetecilik gibi farklı branşlarda eğitim veren devlet ve özel kurumlardır.

Örnek, Elise sanat üzerine eğitim yapmak istiyor fakat moda tasarım ve endüstri tasarımı arasında karar veremiyor. Bakaloryasını da aldıktan sonra doğrudan okumak istediği okulların giriş şartlarını öğrenmek için onlarla iletişime geçti.

Sanat okulları üzerinde daha çok bilgiye sahip olmak için buraya tıklayınız.

Eğer diğer sektörlerle ilgili olarak daha fazla bilgiye ulaşmak istiyorsan aşağıdaki internet sitelerine bakabilirsin:

Programımı seçtim fakat şimdi hangi üniversiteyi seçmem gerekiyor?

Fransız Üniversiteleri lisans seviyesinde aynı kalitede eğitim veriyorlar. Sana öncelikle hangi şehirde eğitim almak istediğine karar vermeni tavsiye ediyoruz. Mesela Tanıdıklarının olduğu veya daha önceden tanıdığın bir şehri seçebilirsin. Eğer hala tercih yapamadıysan buraya tıkla; burada seçim yapmana yardımcı olabilecek bir yazı bulacaksın.

Nereye gideceğime ve ne okumak istediğime karar verdim. Peki, Şimdi ne yapacağım?

a) Bir üniversitede veya mimarlık okulunda eğitim almak istiyorum.
Üç Üniversitede eğitim programımı / istediğim okulu seçtim.
Ekim,Kasım,Aralık ayları süresince öğretmenlerimin ve rehberlik danışmanlarımın yardımıyla evraklarımı hazırlıyorum ve Campus France’ın internet sitesindeki online kayıt dosyasını dolduruyorum.
Nisan ayının 15’i itibariyle düzenli olarak Campus France’ın internet sitesine girip üniversiteden olumlu ya da olumsuz cevap gelip gelmediğini kontrol ediyorum.
Eğer ilk tercihime olumlu cevap gelirse, dosyam ikinci üniversiteye yollanmaz.
Eğer ilk tercihimden olumsuz yanıt gelirse, dosyam ikinci üniversiteye yollanır ve bu şekilde devam eder.

Bu arada ben YGS – LYS sınavı çalışmalarıma devam ederim çünkü:
Üniversitenin her zaman dosyamı reddetme riski var.
ve ben kabul edilmiş olsam bile Fransa’daki üniversite benden YGS – LYS başarı belgesini isteyecektir.

b) Mühendislik veya sanat okuluna devam etmek istiyorum.
İlgili okula doğrudan başvuruyorum.

Süper! Kabul edildim

Dosyamı doğrulamak için Campus France‘ ın internet sitesine giriyorum. Vize işlemleri sırasında istenecek olan ön kayıt belgemi yazıcıdan bastırıyorum.

Baskı artıyor, gitmeden önce yapmam gereken birçok şey var: Hangi sırada ve nasıl?

Panik yok o kadar karışık değil!

– Visa
İşlemlerine gidiş tarihinden üç ay önce öğrenci vizesi alarak başla. Bu sebeple VFS GLOBAL (0212 373 58 10) vize ajansından bir randevu alman gerekli. Gerekli evraklar için buraya tıkla

– Konaklama
Şimdiden bazı sitelerde araştırma yapıp gitmeden önce bilgi sahibi olabilirsin. Kalacağın daireyi kiralamak için derslerin başlamadan en az iki hafta önce Fransa’da olmanı tavsiye ediyoruz.

Öğrenci olarak Aile Ödeneği Fon’undan (CAF) konut mali yardımı alabilirsiniz. Buradan Online istek yapabilirsiniz.

– Oturma İzni
Daireni bulduğun anda oturma iznini almak için başvurunu yapabilirsin. Hazırlaman gereken evraklar için tıkla
Geriye sadece bir banka hesabı açmak ve üniversitede kaydınızı sonuçlandırmak kalıyor.

İYİ ŞANSLAR!

Yararlı Dosyalar

1 mois_fr Choisir la France 2016_fr 1ere semaine_fr Vivre 2016_fr
Séjour_fr 1 semaine_fr 1er mois_fr Fiche logement alternatifs_fr