Fransızca Eğitim Veren Liselerin 3. Edebiyat Ödül Töreni

Fransa Büyükelçiliğinin Kültür Bölümü, PLFT adıyla bilinen  Türkiye’de Fransızca eğitim veren liseler arası Edebiyat Ödül Töreninin üçüncüsünü bu sene  düzenledi.

Bu sene, “Anormallik” teması altında  2 roman, 1 çizgi roman ve 1 tiyatro oyunu vardı.

Maceramız, Ekim ayında 10. sınıftan  10 öğrenciyle başladı. Bizim genç eleştirmenlerimiz 4 ay içerisinde tüm eserleri okuyup,analiz edip, medyatek’te düzenlenen 3 edebiyat buluşmasında kendi aralarında tartıştılar.

Yarı finalin sonuçları Şubat ayı başında belli oldu. Ne güzel sürpriz! Çizgi roman ve tiyatro oyunu yarışmayı kazanmıştı. Mademoiselle Caroline tarafından resimlenmiş Julie Dachez’in “La différence invisible” çizgi romanı ve Kanadalı tiyatro yazarı Suzanne Lebeau’nun” Le Bruit des os qui craquent” oyunu finale kaldı.

Projenin ikinci aşaması kapsamında 19-20 Mart tarihlerinde Fransız Kültür Merkezin’de Türkiye’nin Fransızca eğitim veren  liselerinden 100 den fazla öğrenci birbirinden orjinal atölyelere katıldı. Öğleden sonra her okuldan bir kişi, en sevdiği kitabı seyircilere güçlü argümanlar sunarak  savunmak için sahneye çıktı. En sonunda, en iyi konuşmacı ve en iyi eser seçildi.

Bu yoğun günün sonunda, tüm öğrenciler Polonezköy’de  güzel bir akşam için bir araya geldiler ve paylaşımlarda bulunmaya devam ettiler. Ertesi akşam  Fransız Sarayında yapılan 2019 PLFT ödül töreninde Mademoiselle Caroline ve Suzanne Lebeau’yla tanışma fırsatlarını da yakaladılar.

Bu proje boyunca azim ve metanetle katılan öğrencimiz Defne’yi çok tebrik ediyoruz.

2020 Ödülü için seneye görüşmek üzere….