Gizli Bir Bahçeye Yolculuk

27 Ekim Salı günü 11 Fen öğrencilerimiz ile Süleymaniye’de bulunan, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’ne ait Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi ziyaret edildi.

Okulumuz 11 Fen öğrencileri ile 27 Ekim Salı günü Süleymaniye’de İstanbul’un eşsiz manzaralarından birine sahip Alfred Heilbronn botanik bahçesi ziyaret edildi. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’ne ait, yaklaşık 19 dönümlük bir arazi üzerine 1932 yılında kurulmuş olan bu bahçe 1935’ten beri hizmet vermektedir. Günümüzde halen İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin öğrenim gördüğü botanik bahçedeki açık alanlarda toplam 6000 bitki türü sergilenmektedir ve bahçe içerisinde yer alan seralarda farklı tropikal bölgelerden gelmiş 2500 egzotik bitki türü bulunmaktadır. Açık alanlarda, ağaç ve çalılar içeren 4000 odunsu bitki türü, 160 familyadan 3500 otsu bitki ile Türkiye florası için nadir ve endemik bitkiler bulunmaktadır.

İstanbul Üniversitesi öğretim görevlilerinin öğrencilerimize eşlik ettiği yaklaşık bir buçuk saat süren gezide, farklı bitki türlerinin anatomik ve fizyolojik özellikleri tanıtıldı. Karasal bitki türleri dışında bahçe ve seralarda yer alan havuzlardaki farklı sucul bitki örneklerinin incelenmesi öğrencilerimizin ilgisini daha da arttırdı.

Müfredat dahilindeki ‘’Fotosentez’’ konusunda bitkilerin fizyolojik özelliklerini öğrenen öğrencilerimiz hem öğrendikleri bilgileri pratiğe dökme imkanı buldular hem de fen bölümü öğrencileri olarak üniversite ve seçecekleri bölüm hakkında fikir sahibi oldular. Gezimiz sonrasında, botanik bahçedeki havuzlardan aldığımız su ve sucul bitki örneklerini, laboratuvar dersimizde inceleme fırsatı buldular.

Öğrencilerimizin hem keyif aldıkları hem de ilgiyle gezdikleri botanik bahçe, sergilediği endemik ve tropikal farklı bitki türleri ile dersimize büyük katkı sağladı.