Koparılan: Anın Sergisi

Saint-Michel Lisesi, 7 ile 21 Aralık tarihleri arası  iki ressamın“Arrachement/Koparılan” adlı sergisini ağırlıyor. Her iki sanatçı da  bir insanın ülkesinden, halkından ve geçmişin’den koparılmasının zorluğunu kendi bakış açıları ile  vurgulayarak bu sergide buluştular. Eserlerinin kalbinde, merkezinde; göç, sürgün, dokunaklı anılar yer alsa da eserler  aynı zamanda yaşam ve sevgi unsurunu güçlü biçimde taşıyor.

Birçok İstanbul galerisinde eserleri  sergilenen yetenekli sanatçı Fulya Çetin, rafine stiliyle  gözlerimizi açmayı, bize dünyaya farklı şekilde göstermeyi hedefleyen bir ressamdır. Hayata bakış açısı  kesinlikle iğneleyici değil aksine keskin ve belirgindir.

Paris’ten okulumuza sergi için gelen Samer Tarabichi kendini kanıtlamış Suriye kökenli Fransız bir sanatçıdır. Eserlerinde sosyal ilişkiler  içinde  bir yolculuk vardır. Çizimlerinde  Suriye’deki Bizans sembollerinden ilham almıştır. Kompozisyonlarında  Palmira Antik Şehri’nin taşlarından ve renklerinde  de Osmanlı dönemi Hacivat’la  Karagöz kuklalarından esinlenmiştir.

“Arrachement/Koparılan” sergisi bitmemiş,  zamanla devam edecek bir tarihe tanıklık etmektedir. Sergi, üzüntünün yerinin olmadığı, umudun geleceğin özü olduğu yaşam anlarını ve atmosferlerini göstermektedir.

Açılış sırasında, M.Jean-Michel Ducrot  uzaktan yapılan bu iş birliğinin kalitesinin ve tuvallerinden çıkan işin şiirselliğinin altını çizdikten sonra, serginin  göçün neleri temsil edeceği ile ilgili öğrencilerimize kazandırdığı bakış açısına değindi.