Masal Dünyasına Kısa Bir Yolculuk…

Nâzım Hikmet’in Sevdalı Bulut kitabının ön sözünde şu cümle geçer: “Edebiyat bütün çeşitleriyle masalla başlar, masalla biter. Ama gene de masal şiire yakındır en çok”

Borges bu konu için şöyle bir şeyden bahseder: “Edebiyatın başlangıcı mitoloji ve anlatıdır. Hatta fantastik bir dille başlar edebiyat.”

Bizim de çocukluğa ait kareler denince, büyülenmiş gözlerle ve can kulağıyla masal dinleyen çocuk gelir gözlerimizin önüne. Masal, küçüğün masum bakışında iyilerin ödüllendirildiği, kötülerin cezalarını bulduğu gerçek bir dünyadır. Bu dünya güzeldir ve bozulmamıştır. Çocuk büyürken masalın büyüsü bozulur, çocuk gerçek dünyayı tanımaya başlar çünkü. İyi ve kötü konusunun çözümünün çok da kolay olmadığını zamanla öğrenir.

Yine de insan çocukluğundaki masalın gücünden olsa gerek iyiyi korumak,  kötüyle mücadele etmek gücünü hiç yitirmez. Masal, insanlığın iyiye ve güzele ulaşmasına aracılık eder.

Saint Michel Lisesi olarak, öğrencilerden masalları ve anlatıları güncellemelerini isterken masalın gücüne inandık. Ve çeşitli okullardan gelen 57 masalı değerlendirdik. Değerlendirmede ilk 11’e kalan öğrencilerin eserleri arasından ilk üç dereceyi jüri üyelerimiz Sayın Murat Gülsoy, Sayın Irmak Zileli ve Sayın Saadet Aksoy belirledi. Sonucun açıklandığı ödül törenini 08 Mayıs Çarşamba günü yaptık. Törenimize ilk 11’de yer alan  öğrenciler; öğretmenleri ve velileriyle katıldı, ödüllerini aldı.

Güncelle… Masal Yarışması’nda Sajev Küçük Prens Lisesinden İnci Minan’un “Jeanne D’Âoût”adlı eseri birinci, Saint Benoit Lisesinden Yağmur’in “Sırma Saçlı Oğlan ve Devler” adlı masalı ikinci, Saint Benoit Lisesinden Hüsnan’ın “Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler” adlı eseriyse üçüncü oldu.