Fransızca MUN konferansında “Yeni Ufuklar”!

Fransızca Model Birleşmiş Milletler (MUN) Kulübünden on öğrencimiz, İstanbul Saint Joseph Lisesinde düzenlenen konferansa katıldılar. Türkiye MUN’cüleri için büyük önem taşıyan bu etkinlik, Asya kıtasının tek Fransızca konferansı olmanın yanı sıra, Grenoble (Fransa) ve La Haye’de (Hollanda) organize edilen diğer uluslararası konferanslar gibi önemli bir randevu haline gelmiştir. Doğal olarak, Saint-Michel Lisesinin bu önemli organizasyona icabet etmemesi düşünülemezdi…

Bu yılın teması olan « Yeni Ufuklar, Yeni Riskler » ; siyaset, ekonomi, çevre ve yeni teknolojiler gibi çok farklı konularda öğrencilere zengin bir tartışma alanı sağladı.

Günümüzün dünyası bizlere yeni ufuklar sunuyor, ancak bu yeni fırsatlar yeni riskler de barındırıyor. Zira, dünya zor bir dönemden geçiyor. Birçok ülke önemli gelişmelere tanıklık ediyor; ekonomik, siyasal ya da toplumsal meselelerle baş etmeye çalışıyor. Bu sorunlar ülkelere göre değişiklik gösterse de, küreselleşen dünyada artık her birimizi ilgilendiriyor.

Farklı komitelerde görev alan öğrencilerimiz ; kadın sünneti, nükleer enerji, uzay kirliliği ya da yapay zeka gibi güncel konular hakkında tartışarak, daha yaşanabilir bir dünya için sürdürülebilir çözümler bulmaya çalıştılar. Delegelerimiz ülkelerini cesurca temsil ettiler. Diğer ülkelerle müzakere ederek ve çeşitli ittifaklar kurarak kararlarını kabul ettirmeye çalıştılar.

Konferanstan herkes aynı düşünceyle ayrıldı : İnsanoğlu tanımadığı bir dünyaya doğru yol alsa da bu yeni dünya iç karartıcı değil. İyimser kalalım !