Otistikler Derneği Saint Michel ‘de

İki yıldan bu yana Sosyal Yardımlaşma Kulübü ile ortak çalışmalar yapan Otistikler Derneği üyeleri “fotoğraf “temalı çalışma için okulumuzdaydılar.

Okulumuz öğrencilerine farkındalık yaratmak amacı ile geliştirdiğimiz çalışmalardan biri olan Otistikler Derneği çalışması, bu yıl ilkini “ İnsan Bedeni Üzerinden Fotoğraf Çalışması “ olarak gerçekleştirildi. Daha önceki çalışmalarını müzik, resim, dans ve seramik çalışmaları olarak yapan Saint Michel öğrencileri ve Otistikler Derneği üyeleri, başlangıçta portre çekimi olarak planladığımız etkinliği genel bir fotoğraf çekimi olarak tamamladılar. Otizm, otizmi olan bireyler konusunda farkındalık yaratmaya çalıştığımız çalışmayı kulüp öğrencilerinden Yasemin Kuloğlu şöyle anlatıyor:

“Yardımlaşma Kulübü ‘ne ilk girdiğimde otizmi olan bireylerle çalışacağımızı öğrenince çok heyecanlandım ve içimde bir korku oluştu. Acaba diğer çocuklarla anlaştığım gibi onlarla da kolaylıkla anlaşabilecek miyim? Onlarla iletişim kurmanın daha zor ve daha sabır gerektirdiğini biliyorum. Daha önce çalışmalar yapmıştım ama ilk defa onlarla bu kadar uzun zaman geçirdim. Bana baktıklarında gözlerindeki ışıltı, içlerindeki heyecan beni çok etkiledi. Çalışma benim için çok eğlenceliydi. Okulumuza geldiklerinde hepsi çok heyecanlıydı hatta bazıları heyecandan konuşamıyordu bile fotoğraf çekmek için gruplara ayrıldık ve her birimiz elimizdeki makinelerle insan vücudu teması üzerinden çekimler yaptık. Hepsi aslında birbirlerinden o kadar farklılar ki. Onlarla çalışırken dikkat etmemiz gereken unsurlar olduğu doğru ama yaptığımız en büyük hata onlara herkesten farklılarmış gibi davranmak onlar da bizim gibiler, arkadaşımıza nasıl davranıyorsak onlara da öyle davranmalıyız. Bu çalışma hem bizler hem de onlar için çok faydalı oldu çünkü onlar çok eğlendiler ve bizlerin ise hayata bakış açımız biraz da olsa değişti. Okula girdiklerinde konuşmak istemeseler bile ellerinden geldikçe bizimle kaynaşmak istemelerini unutamayacağım.

Bir kez daha düşündüm; engel zihinlerimizde .”