Permakültür Eğitimi

Saint Michel Çevre Külübü Öğrencileri, Sürdürülebilir Yaşam ( Permakültür) eğitimine katılmışlardır.

Çevre Kulübü öğrencileri, okul bahçeleri ve Bolu’daki permakültür çalışmaları yanı sıra, eğitim çalışmaları ve workshoplara katılmaya devam etmektedirler.

Öğrenciler hocaları eşliğinde 19.12.2015 Cumartesi günü, Permakültür eğitimcisi Taner Aksel’ in seminerine katılmışlardı. Bu seminerde temiz hava, temiz su, temiz toprak, temiz gıda ve temiz enerjinin küçük çabalarla sağlanabileceğini görmüşlerdir. Geri dönüşüm ve bahçecilik konusundaki deneyimlerini diğer okul öğrencileri ile paylaşmışlardır. Topluluk bahçeleri kavramını ve şehirlerde uygulanabileceğini Taner beyin sunumunu dikkatle izlemişlerdir.

Doğal yapıların yapılışını, kullanılan malzemelerinin insan doğasıyla bütünlük sağladığını gözlemlemişlerdir.

Worksoplarda ise Taner bey’in eşliğinde katılımcı diğer okul arkadaşları ile birlikte katmanlı toprak bahçelerini oluşturmuşlardır. Bu çalışma sırasında; kuru dallar,   yapraklar hayvan gübresi ve mutfaktaki sebze atıkları katmanlar halinde ve aralarına toprak ekleyerek sıralanmışlardır. Bu düzenin toprağın mineral değerini artırmada önemli olduğunu öğrenmişlerdir. Doğada yer alan kullanılmış ve kurumuş hiç bir şeyin çöp olmadığını görmüşlerdir. Yağmur suyunun toplanarak, filtre edilerek tekrar kullanılabileceğini öğrenmişlerdir. Küçük güneş panelleri ile bahçelerin ışıklandırılabileceğini ve enerji ihtiyacının bir bölümünün karşılanabileceğini öğrenmişlerdir.

Öğrenciler bu tür eğitimlere katılarak doğal çevrenin korunması, geri dönüşüm ve buna bağlı olarak sürdürülebilir yaşamla ilgili yeni bilgiler edinmekte, kendi bilgilerini de uygulama alanı bulmaktadırlar.

Sürdürülebilir Yaşam (Permakültür), Sürdürülebilir eğitimle mümkündür.