Programme de commémorations pour la victoire du 18 mars et les victimes Çanakkale

L’hymne national a marqué le début de la cérémonie. Sina et Melike, élèves de 12ème, ont ensuite lu des textes en prose et de la poésie.

BUGÜN ÇANAKKALE’Yİ ZİYARET EDENLER, BÜYÜK DEVLET ADAMI VE EŞSİZ ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN, ÇANAKKALE ZAFERİ VE HEMEN ARDINDAN GELEN KURTULUŞ SAVAŞI, DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ TEKNOLOJİK OLANAKLARI İLE DONATILMIŞ GÜÇLÜ DÜNYA DEVLETLERİNE KARŞI BİR ULUSUN TEK BAŞINA VERDİĞİ VE SONUNDA ONURLU VE ERDEMLİ KİMLİĞİ İLE BAŞARIYI YAKALADIĞI ENDER BİR MÜCADELE OLARAK TARİHTEKİ YERİNİ ALMIŞTIR. TÜRK ULUSUNUN ELDE ETTİĞİ BU İNANILMAZ BAŞARI, DÜNYANIN DİĞER MAZLUM ULUSLARI İÇİN BİR ÖRNEK OLUŞTURMUŞTUR VE İ TARİHE VERDİĞİ ŞU EVRENSEL DERSİN TANIKLARI OLURLAR:

“BU MEMLEKETİN TOPRAKLARI ÜSTÜNDE KANLARINI DÖKEN KAHRAMANLAR! BURADA BİR DOST VATANIN TOPRAĞINDASINIZ. HUZUR VE SÜKUN İÇİNDE UYUYUNUZ. SİZLER, MEHMETÇİKLERLE YAN YANA KOYUN KOYUNASINIZ. UZAK DİYARLARDAN EVLATLARINI HARBE GÖNDEREN ANALAR, GÖZYAŞLARINIZI DİNDİRİNİZ. EVLATLARINIZ, BİZİM BAĞRIMIZDADIRLAR. HUZUR İÇİNDEDİRLER VE HUZUR İÇİNDE RAHAT RAHAT UYUYACAKLARDIR. ONLAR, BU TOPRAKTA CANLARINI VERDİKTEN SONRA ARTIK BİZİM EVLATLARIMIZ OLMUŞLARDIR.

Notre professeur de morale et de religion, Ahmet Başaran, a expliqué le sens et l’importance de cette date dans son discours :

« Çanakkale, c’est le nom de cette grande bataille menée par les enfants, héros du peuple turc. C’est la victoire d’un peuple usé qui a réussi à préserver son indépendance. Cette victoire, remportée par Gazi Mustafa Kemal et ses valeureux soldats, est devenue une légende pour le monde entier. Ce qui a fait Çanakkale ce ne sont pas le bruit continu des balles mais le dévouement de ses soldats qui ont donné une leçon d’humanité au monde, comme l’a incarné ce soldat en ramenant sur son dos l’un de ses ennemis blessé. »

La cérémonie s’est poursuivie par des récitations de poèmes lus par nos élèves de 11ème Aras et Nazlı :

Özüyle, sözüyle, cesaretiyle; bedenlerin tek vücut olduğu yerdir Çanakkale Başkomutanı,rütbelisi.,çavuşu,onbaşısı,eriyle; eşsiz bir ordunun mekanıdır Çanakkale Birlerin bin olup aktığı, o binlerin kahramanca mücadele ettiği yerdir Çanakkale. Uğrunda can verdikçe vatandı ancak/Ekip biçtiğim padişah mülkü toprak. Değil mi ki sizler alamasanız bile/Bu topraklar almış sizi, sizleri basmış bağrına. Sizlere de vatan sayılır artık Çanakkale/Çanakkale’de toprağın Üstü cennet altı mezar/kavga bitmiş mezarlardakaynaş olmuş yiten canlar.

Et c’est sur les chants de ‘Eledimque s’est achevée la cérémonie.