Saint-Michel Lisesinde temsil : Calas Davası

11.sınıf öğrencileri Etienne Luneau Topluluğu’nun sergilediği tiyatro eserini büyük bir zevkle izledi. Fransızca dersinde proje çalışması çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz etkinlikte, Calas Davası’nın nedenlerini ve sonuçlarını incelediğimizden, öğrencilerimiz bu eseri büyük bir ilgiyle izlediler.

Fanatizmin ve dinsel toleransın işlendiği bu tiyatro eseri, güncel bir konuyu ele alması sebebi ile de öğrencilerin ve seyircilerin beğenisini kazandı. 1761-1762 senelerinde Toulouse’da geçen bu olayın bu kadar tanınmasını sağlayan, ünlü Fransız filozofu Voltaire’dir.

İnsanların fanatik ve toleranssız yaklaşımlarının sonuçlarını kaleme dökerek, çoğunluğun katolik olduğu bir ülkede, sırf protestan olduğu için haksız yere yargılanarak infaz edilen Jean Calas’ın temize çıkması için elinden gelen her imkanı kullanarak, Fransız halkının bu haksız davaya karşı gelmesini sağlamış ve yıllar süren bir savaştan sonra Jean Calas’ın masumiyetinin ıspatlanmasını ve temize çıkmasını sağlamıştır.

Bize bu güzel hikayeyi anlatan ve coşkulu anlar yaşatan Etienne Luneau Topluluğuna teşekkür ediyoruz.