Saint-Michel Lisesinde Yoğurt Atölyesi

Permakültür projesi kapsamında ikinci atölyemiz olan, yoğurt atölyesini Notre Dame de Sion Çevre kulübü ile Saint Michel Fransız Lisesinde gerçekleştirdik.

Bu çalışmada rehberimiz yine Robert Kolej emekli coğrafya öğretmeni ve Permakültür çalışmalarının okullarda uygulanmasında önayak olan Ferdağ Sezer.

Yoğurt; laktik asit fermantasyonu sonucu elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermante bir süt ürünüdür. Yoğurt oldukça faydalı bir besindir. Kalsiyum minerali bakımından zengin, kan basıncını, sedirimi düzenler, enfeksiyon hastalıklara karşı vücudun direncini artırır, A,B ve E vitaminleri içerir.

Öğrenciler, edindikleri bu ön bilgilerden sonra heyecanla kaynattığımız sütün soğumasını ve maya çalmayı bekliyorlardı. Yoğurt yapacağımız sütü, geçen yıl bir günümüzü onlarla geçirdiğimiz Gündönümü çiftliğinden, Aysun hanımdan temin ettik.

Üretim aşamasının her safhasında öğrencilerle yer aldığımız çiftlikten sütün gelmesi heyecanımızı artırmıştır. Çünkü sütün doğal ve katıksız olması, yoğurdun tadını ve besin değerini etkilemektedir.

Öğrenciler, Ferdağ hocanın yoğurt yapılış aşamalarını kaç şekilde tüketilebileceğini dinlerken,bir gün önce yaptığımız yoğurdun tadına bakıyorlardı. Kokusu ve lezzeti onları etkilemişti.

Kaynatılmış sütü,çömleklere, sıtıla aktarmışlardı. Parmağımızı yakmayacak ısı derecesine düşünce öğrenciler üç-beş kişilik gruplar halinde hocaları eşliğinde mayalama işlemini gerçekleştirmişlerdir. Her bir kiloğram süt için bir çorba kaşığı yoğurt üç kaşık sütle yumuşatılıp, çömleğe dökülüp karıştırılarak mayalama yapılmıştır.

Çömlekler ve sıtıl kapatılıp, üstleri ısıyı koruyacak şekilde örtülerek kapatılmıştır.

Mayalama işleminden sonra en az 5-6 saat bekletilmesi gerekmektedir.

Yoğurt atölyesi ile öğrenciler doğal,temiz ve besleyici besin hazırlamanın mümkün olabileceğini görmüşlerdir. Notre Dame de Sion öğrencileri çalışmaların sonunda, Saint Michel ‘deki arkadaşlarından Permakültür bahçelerinde birlikte çalışma sözü alarak ayrılmışlardır.