Saygıdeğer Kenize Mourad’ı okulumuzda ağırlıyoruz!

Saint-Michel Lisesi öğrencileri, Osmanlı İmparatorluğu’nun prensesinin kızı olan, tanınmış bir yazarı ağırlamanın gururunu İstanbul’un Fransızca eğitim veren diğer dört lisesinden arkadaşları ile paylaştılar. Bu önemli edebi anların paylaşımının ve roman gibi bir hayatı keşfetmenin tadını çıkardılar.

Kendisini ; hikâyesini yazma amacı, kadın bir yazar olarak köklerine ait araştırmalarını yazıya dökme isteği ve aynı zamanda sahada çalışan bir kadın gazeteci oluşunu anlatması için lisemize davet ettik.

Kenize Mourad 1940 yılında Paris’te Sultan V. Murad ve Hintli Raca‘ nın torunu olarak dünyaya gelmiş 1970 yılından itibaren Nouvel Observateur’ün önemli muhabiri olarak İran Devrimi’ni, Lübnan savaşını sahada bulunarak anlatmış ve birçok kere Hindistan ve Pakistan’da bulunmuştur. 1983 yılında gazeteciliği bir kenara bırakıp ailesinin kökenine yoğunlaşarak yazarlığa ağırlık vermiştir.

Saraydan Sürgüne” veBadalpur Bahçesi” adlı eserlerinde kendi hikâyelerinden yola çıkmıştır.

Okul Müdürü sunum konuşmasında öğrencilere şöyle hitap etmiştir:                       “ Mutluluk ve mutsuzluk, sevinçler ve acılar yaşamlarınızın güzelliğinden hiçbir şey kaybettirmez. Sizler daha hikâyelerinizin çok başındasınız ve sizlere Kenize Mourad kadar zengin bir yaşam diliyorum.”

12.sınıf öğrencilerimiz Fransız edebiyatının bir yazarı ile karşılaşmanın, Türkiye’nin geçmişinin,Osmanlı İmparatorluğu sayfasının kapandığının ve ileriye gitmenin gerekliliğinin farkına varmışlardır. Hiçbir şey göründüğü gibi değildir her varlığın arkasında bilmediğimiz bir düşünce, bir öykü…

Kesinlikle roman gibi bir hayat!