9. LSDreams Yarışması Kazananı UltraVision

1. Sınıf olduğumuzdan beri aklımızda Fen bölümünü seçip, Madame Milena’yla proje yapma hayalimiz vardı. 11. Sınıfın başında, Madame’ı da ikna ederek LsDreams yarışmasına bir proje hazırlamaya başladık. Yeni bir alan olan  Kolaboratif Projeye hazırlanmak daha çok ilgimizi çekti ve biz de Madame Milena’nın da yardımıyla başka bir okulla iletişime geçip bu alanda proje hazırlamaya karar verdik. Filistin’den bir okul olan La Salle Beit Hanina’yla maceramıza böyle başladık. Uzun zaman boyunca WhatsApp üzerinden toplantılar yapıp fikirlerimizi tartıştık. Bu sürenin sonunda ULTRAVISION doğdu. Projemizin genel amacı görme engellilerin hayatlarını olabildiğince kolaylaştırıp onların daha özgürce yaşamasını sağlamak. Kolaboratif bir proje olduğundan, iki tane buluş yapmaya karar verdik, bizim grubumuz mesafe sensörleriyle çalışan ve yakınlığı kullanıcıya titreşim motorlarıyla ileten 4 bilezik yaptık.

Öbür grup ise kamera tanıma sistemi kullanarak kullanıcının taktığı gözlüklü kameranın etrafındaki cisimleri adlandırmasını sağladı. Projenin önemli kısmı gerekli dosyaları hazırlamaktı, hep birlikte (sürekli online konuşarak) dosyalarımızı da tamamladık ve veritabanına yükledik. Sıra beklemeye gelmişti. 3 Nisan’da bizi sevindiren haberi aldık. Hepimiz bunun olacağına baştan beri inanmıştık ve kendimizi öyle motive etmiştik. Haberi duymak hepimizi mutlu etmişti tabii şaşkınlık da yaratmıştı. Sonunda emeklerimizin karşılığını almıştık. Ödülümüz bütün kategori kazananlarıyla birlikte 4 günlük bir Roma tatiliydi. 4 gün boyunca Roma’nın tarihini tanıdık, insanların günlük hayatlarına tanık olduk,Vatikan ve tüm tarihi değerleri ziyaret ettik, İtalya’ya özgü pizza ve makarnaları diğer ülkelerden yarışmaya katılan arkadaşlarımızla tattık.

Bizi en çok heyecanldıran kısım için jüri önünde projemizi sunmaktı. Herkesin önünde projemizin sunumunu yaptık, bu sunumda La Salle Frere’leri ve proje yetkilileri de vardı. Sunumumuz salon çapında çok beğenildi, ürünümüzün günlük hayatta kullanımının gösteren küçük bir canlandırma ile jüriden tam puan aldık. Çok mutluyduk çünkü biz hayal olan projemizi hayata geçirmiştik. Kollaboratif proje dalında kazandığımız birincilik ödülü yanında, en büyük ödül olan Extraordinary Prize adında olağanüstü proje ödülünü de kazandık ve hepimize birer İPad hediye edildi. Bize giriş konuşmalarında bahsettikleri La Sallien kurumunun, bizlerin yani  gençlerin fikirlerine önem veren ortamını hissettik ve bu güzel duyguyu hiçbir zaman unutamayacağız. Bu proje hepimize grup çalışmasından, kriz yönetimine ve sonsuz sabıra kadar çok şey öğretti. Aynı zamanda farklı kültürlerden insanlar tanıyıp, hiçbir zaman unutmayacağımız anılar yaşadık. Bunlar için çok büyük bir mutluluk duyuyoruz ve böyle bir fırsatımız olduğu için çok minnettarız. Bize, projemizi hayalden gerçeğe dönüştürmemiz için tüm olanaklarını sunan okul müdürümüz Monsieur Ducrot’ya ve bu çalışmamız boyunca emeğini ve desteğini bize sunan Madame Milena’ya çok teşekkür ederiz. LSDreams ruhunu yaşamaktan ve aldığımız ödülden dolayı çok mutluyuz.

Aslı, Eda, Şila