Saint Michel Lisesi'nin Tarihçesi

Saint-Michel Lisesi, 1886 yılında Beyoğlu Semtinde Ağa Hamam Sokak’ta kurulmuştur. O dönemde 25 öğrencisi olan okul, iyi eğitimi sayesinde kısa sürede tanınmış ve gelişerek büyümeye devam etmiştir. 1923’te, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu yılda, frerler tarafından açılan okulun mevcudu 458 öğrenciye ulaşmıştır.

Osmanbey semtinde şimdi bulunduğu yerinde olan Jeanne d’Arc Koleji ile birleşmiş, devletin eğitim anlayışıyla örtüşen eğitimi ile gelişimini sürdürmüştür. Eğitim her zaman Fransızca ve Türkçe olarak yapılmış; fakat o dönemde semtin ve şehrin kozmopolitliği gereğince Yunanca, İngilizce, İtalyanca ve Almanca dillerinin de eğitimleri verilmiştir. Meslek ve ticaret eğitimi, daha çok değişen toplum gereksinimlerini karşılama amacına yönelik olmuştur.

1970’ten bu yana karma eğitime kademeli geçiş sağlayan okulumuz bugün, kuruluşundan bu yana olduğu gibi sosyal ve dini ayrımcılık yapmadan öğrencilerini kabul etmektedir.

Bugün, Saint Michel Lisesi’nin yaklaşık 500 öğrencisi bulunmaktadır. Eğitim hizmet ve kalitesi sayesinde, ülkemizin gençlerinin yetişmesine aktif olarak katkı sağlamaktadır. Öğrencilerimiz beş yıllık bir eğitim hayatıyla; Fransızcaya ağırlık verilen ve Matematik, Fen, Bilgisayar derslerinin Fransızca okutulduğu hazırlık sınıfı devamında, dört sene de lisede okumaktadır. Okulumuz, Fen, Türkçe-Matematik ve Sosyal ağırlıklı olmak üzere çok sayıda “Seçmeli Ders” seçeneği sunar.

Lisemiz, eğitim projeleri kapsamında modern dünyanın ihtiyaçlarına uyarlanmış yeni teknolojilerden yararlanmaktadır. Tüm sınıflarımızda kablosuz internet bağlantısı (wifi) kullanılmakla birlikte video projeksiyon ve kaliteli bir ses sistemi de bulunmaktadır. Öğretmenlerin, ayrıca Hazırlık,  9. sınıf, 10. sınıf ve 11. sınıf öğrencilerinin, mevcut dijital uygulamalar aracılığıyla çeşitlendirilen faaliyetlerine izin veren iPad’leri bulunmaktadır.

Çok sayıda sanatsal etkinlik,  öğrencilere kendilerinin kişisel gelişimleri için elverişli bir ortam sağlamaktadır. Nitekim Fransızca, İngilizce ve Türkçe tiyatro etkinlikleri ve bunların yanı sıra seramik, resim, karikatür, müzik, fotoğraf vb gibi birçok sanat etkinliğine okulumuzda yer verilmektedir. Eğitimimizi tamamlayıcı nitelikteki diğer kulüpler, Fransızca ve İngilizce Birleşmiş Miletler Modeli (MUN), çevre, moda, gazetecilik etiği, sosyal yardımlaşma (genç engellilere yardım, otistiklerle, görme engellilerle yapılan çalışmalar…),spor, gastronomi, kimya, yayın-iletişim ve kültür edebiyat, satranç, sivil savunma ve değerler eğitimidir.

Eğitim kurumumuz, kardeşlik ve sosyal dayanışma değerlerine dayanan Lasalyen eğitiminin ışığında, farklı görüş ve düşüncelere saygılı, insani değer ve entelektüel gelişimleri artırmaya yönelik olarak çalışmaktadır. Saint Michel Lisesi “aydın insan” yetiştirmek amacında olmakla birlikte zor durumda olan gençlerin eğitimleriyle ilgilenen ve kapılarını onlara açık tutan Lasalyen geleneklerine sadık kalmaktadır.

Öte yandan Türkiye’deki diğer Saint-Michel Fransız Lisesi, 1886 yılında Beyoğlu Semtinde Ağa Hamam Sokak’ta kurulmuştur. O dönemde 25 öğrencisi olan okul, iyi eğitimi sayesinde kısa sürede tanınmış ve gelişerek büyümeye devam etmiştir. 1923’te, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu yılda, frerler tarafından açılan okulun mevcudu 458 öğrenciye ulaşmıştır.

1970’ten bu yana karma eğitime kademeli geçiş sağlayan lise bugün, kuruluşundan bu yana olduğu gibi sosyal ve dini ayrımcılık yapmadan öğrencilerini kabul etmektedir. Farklı görüş ve düşüncelere saygılı, insani değer ve entelektüel gelişimleri artırmaya yönelik olarak çalışmaktadır. Saint Michel Lisesi “aydın insan” yetiştirmek amacında olmakla birlikte zor durumda olan gençlerin eğitimleriyle ilgilenen ve kapılarını onlara açık tutan Lasalyen geleneklerine sadık kalmaktadır.

Öte yandan Türkiye’deki diğer iki Lasalyen okulla, Saint-Joseph Kadıköy ve Saint-Joseph İzmir ile ayrıcalıklı ilişkilerimiz bulunmakta ve İstanbul’daki Fransız liseleriyle de uyum içinde çalışılmaktadır.

Saint Michel Lisesi’nin günümüzde yaklaşık 500 öğrencisi bulunuyor. Eğitim hizmet ve kalitesi sayesinde, ülkemizin gençlerinin yetişmesine aktif olarak katkı sağlamaktadır. Nesiller boyu yetiştirdiği ve hem Türkiye hem de Uluslararası çapta saygın işlere imza atmış mezunları arasında, ünlü akademisyenler, doktorlar, yazarlar, gazeteciler, mimarlar, diplomatlar, bilim insanları ve sanatçılar bulunmaktadır.