Jean-Baptiste De La Salle

Jean-Baptiste de La Salle, Hristiyan okulları Kardeşler Enstitüsü’nün kurucusudur. O bizim yaşadığımız dünyadan çok farklı bir ortamda büyüdü. 300 yıl önce yaşamış varlıklı bir çiftin ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. Reims şehrinde doğdu, 11 yaşındayken keşişliğe kabul edildi ve 16 yaşındayken Reims başkilisesinin papaz yardımcısı oldu. Babası ve annesi vefat edince aile sorumluluğunu üstlendi, ilahiyat fakültesini bitirip 9 Nisan 1678’de papaz oldu. İki sene sonra, ilahiyat doktorasını bitirdi. O dönemde başka eğitimsiz insanlarla beraber bir araya gelip yoksul çocuklara yönelik okul açmaya başladı.

O dönemlerde, maddi açıdan çok az kişi rahat yaşayabiliyordu ve çoğu insan fakirlik içerisindeydi. Kırsalda köylüler ve şehirlerde sefiller… Sadece birkaç kişinin çocuklarını okula gönderme imkanı vardı ve bu koşullarda çocuklar geleceğe umutla bakamıyorlardı. Bu insanların yaşantısı kendi çocukluğunda gördüğünden o kadar farklıydı ki yeteneklerini ve bilgisini bu « kaderlerine terkedilmiş » çocukları eğitmek için kullanmaya karar verdi. Daha iyi çalışabilmek için aile evinden, mal varlığından ve dini görevinden vazgeçip diğer öğretmenlerle beraber uygun bir yere taşınıp Hristiyan Okulları Kardeşler topluluğunu kurdu.

Başka bir inanç gurubunun oluşmasından çekinen dönemin dini yetkilileri, “birlikteliğin ve dayanışmanın” önemine vurgu yapan bu laik topluluğa karşı çıktılar. Önerilen yeni eğitim teknikleri ve “herkes için ücretsiz eğitim” sağlama konusundaki ısrarları, ailelerin eğitim ücreti ödeyip ödeyemeyeceğini pek de umursamayan eski ekol eğitim camiasını sarstı.

Her şeye rağmen De La Salle ve kardeşleri kaliteli bir okullar ağını başarıyla kurdular.

İyi Fransızca konuşulmasıyla ve seviyelere göre gruplanmış öğrencileriyle öne çıkan,   insani değerleri önemseyen, kendini eğitim görevine adamış öğretmenlerle çalışan ve velilerin katılımını gözeten bir eğitim modeliydi.
Bu çerçevede De La Salle laik öğretmenler yetiştiren programları, pazar günleri genç işçilere yönelik kursları ve toplumda uyumsuz olan asilere yönelik destekleyici eğitim çalışmalarıyla da öne çıktı. Ve 68 yaşına birkaç hafta kala, mücadeleyle geçen, yoğun ve yorucu bir hayattan sonra, Rouen şehrine yakın olan Saint Yon’da vefat etti.

Jean-Baptiste de La Salle öğretmen eğitimi veren merkezler, suç işlemiş insanların topluma kazandırılmasına yönelik okullar, teknik okullar, çağdaş dil eğitimi veren kurumlar, sanat ve bilim okulları kurmuş ilk insanlardan biridir.

Eserleri hızla tüm Fransa’ya ardından da dünyaya yayılmıştır. De La Salle gençlerin nasıl eğitileceğini, onlarla nasıl ilgilenilmesi gerektiğini, eksikler ve zayıflıklarla nasıl yüzleşebileceğimizi, gençleri nasıl destekleyip, güçlendirip, iyileştirebileceğimizi gösterdi. Bugün, dünyanın 80 farklı ülkesinde lasalyen okullar bulunmaktadır ve ekonomik kültürel ya da dini ayrımları gözetmeksizin birbirlerinden farklı 1 milyondan fazla öğrencisi bulunmaktadır. Çünkü şiarı: herkes için “hoşgeldin”dir !

300 Lasalyen Yüzü

Saint-Michel İstanbul Lisesi dahil olduğu Yakın Doğu Bölgesinin 21 okulu ile birlikte yürütülen  bir projenin öncülüğünü yapmaktadır.  Lasalyen okullarının kurucusu Jean-Baptiste De Lasalle’in ölümünün 300. yılını anmak için, Yakın Doğu Bölgesinde bulunan Türkiye, Lübnan, Kutsal Topraklar, Ürdün, Mısır ve Sudan’daki  kurumlarımızın  her birinden  300 yüzü ön plana çıkaran bir proje gerçekleştirdik.
Temsil edilen kişilerin fotoğraflarının her biri, bu bölgedeki okullarımızın geleceği hakkında  umut mesajı taşıyan bir kelimeyi, bir değeri, bir cümleyi vurgulamaktadır.
2019 yılı  bize emanet edilen gençlerin eğitimine daha iyi hizmet verebilmek adına bir araya gelişimizi göstermektedir.

300 Visages Lasalliens sayfamız için tıklayınız..