9. sınıflar Darıca’da

Biyoloji dersi programı çerçevesinde, 9. sınıflar Darıca hayvanat bahçesi ve botanik parkına gittiler.

Öğrenme sürecinde öğrencilerin aktif katılımı esastır. Öğrencilerin, canlılarla cansızları arasındaki farkı ayırt edebilmeleri ve ayrıca canlıların ortak noktalarını anlamaları gerekiyor. Bu sebeple Darıca hayvanat bahçesini ziyarete gittiler ve eski doğa bilim uzmanları Linné, Wallace ile, aynı zaman da günümüz uzmanları Adolf Portann ,John Thompson gibi doğada vakit geçirerek hayvanları gözlemleme fırsatları oldu. Daha sonrasında,öğrenciler gezinin bir bilançosunu çıkardıktan sonra sınıfta gözlemlerini paylaşıp,  problemli olan iki soruya cevap verebildiler : “ Bir canlı ile bir cansız arasındaki farklar nelerdir?” ve “Tüm canlıların ortak noktaları nelerdir?”

Öğrenciler sınıfta başlattıkları gerçek tartışma sonrasında hayvanat bahçesi kavramını tekrardan tanımlayabildiler; Biyolojik çeşitliliğin farkında olmak  ve doğayı  korumanın önemi…. Peki öğrenciler bu doğa ziyaretini nasıl yaşadılar? Bu gezi ile ilgili ne düşünüyorlar?

Hemen ileride maymunlar, şempanzeler bizi görünce ağacın üstüne çıkıyor ve öpücük atıyorlar bize, çok sempatikler(…) Onları geride bırakıp ilerliyoruz ve karşımıza parkın zürafası çıkıyor. (…) Diğer tarafta kocaman ayılar, onları fıstıkla beslemek ayrı bir heyecan, ayrı bir zevk. Sürüngenler, yılanlar, akvaryumlar bu biyolojik çeşitlilikten sadece birkaçı” Buse – 9°A

Buse ve diğer öğrenciler Darıca hayvanat bahçesinin Avrupa Birliği hayvanat bahçelerinin bir üyesi olduğu için tehlike altında olan hayvanların kendi doğal çevrelerinde korunması adına finansal destek aldığını öğrendiler. Darıca hayvanat bahçesi, hayvanları koruyan, kafesten ziyade hayvanlara geniş ve zenginleştirilmiş alanlarda yaşamalarını sağlayan ve hayvanların bilişsel olarak uyarıldığı kaliteli  bir koruma merkezidir.

“İtalya’dan ve Hollanda’dan hayvanların doğal ortamlarını oluşturan nadir bitkiler getirmişler” Buse – 9°A

Bu gezi hem pedagojik hem eğitimsel tüm hedeflerine ulaşmıştır. Öğrenciler bir sürü yeni bilgi edinip etik anlayışlarını güçlendirip döndüler.