Çevre Kulübü Öğrencileri Zeytin Hasadında

Permakültür projesi kapsamında, Saint Michel Fransız Lisesi Çevre Kulübü Öğrencileri, Notre Dame De Sion Çevre Kulübü öğrencileri ile beraber Ayvalık Altıova mahallesinde Zeytin Hasadına katılmışlardır. Hasat yapılacak ağaçlara yürürken bahçede ağaçların aralarındaki mesafeler ve ağaçların yaşlandıkça genişlemeleri öğrencilerin dikkatini çekmiş, sordukları sorularla yaşla birlikte ağaç genişleyip veriminin artığını öğrenmişlerdir.

Öğrenciler gruplara ayrılarak, ağaçların altına kumaş ağları sermiş ve toplama işlemine başlamışlardır. Yörede zeytin toplayıcılarına tayfa denmektedir. Öğrenciler tayfa liderinden bilgi alarak geleneksel ve modern yöntemlerle toplama işlemini gerçekleştirmişlerdir. Topladıkları zeytinleri, çuvallara ve kasalara doldurarak yağ fabrikalarına gidişe hazırlamışlardır. Daha sonra tayfaların bahçelerden ayrıldığı şekilde yani traktörlerle çıkışa gelmişlerdir.

Keremköydeki anıt zeytin ağacını ziyaret ederek, zeytin ağacına ölmez ağacı denmesinin hikayesini öğrenmişlerdir. Anıt ağacın 2700 yıllık olduğunu, köküyle birlikte taşındığını yer değişiminden sonra yeniden yeşerdiğini görmüş ve yanında fotoğraf çekmişlerdir.

Zeytinin işlendiği fabrikalar gezilerek zeytin yağı oluşum evreleri tek tek izlenmiş ve üretimde yer almışlardır.

Zeytin müzesi gezilmiştir. Zeytinin ilk işleme aletleri ve ilk işleyenler hakkında müze yetkililerinden bilgi alınmıştır. Zeytin ürünlerinin tümünü ( zeytin, zeytinyağı,sabun, zeytin sütü, reçel, çay, kolonya) müzede bir arada görmek mümkün olmuştur. Edremit körfezi bölgesi gezilerek, iklim, yetişen ürünler ve sosyal hayat ilişkisi yerinde görülmüştür.

Bu eğitim gezisi ile öğrenciler, sofralarındaki zeytin ve zeytinyağının hangi aşamalardan geçerek sofraya geldiğini adım adım izleyerek farklı deneyimler edinmişlerdir. Bu deneyim gıdalara bakışlarında bir farkındalık yaratacaktır.

Sürdürülebilir yaşamda tarım ürünün önemini ve zeytinin atık oluşturmadığını; yaprağınının parfümlerinde kullanıldığını ayrıca çay olarak tüketilebildiğini, posasının hayvan yemi olarak, çekirdeğinden elde edilen prinanın doğal yakıt olarak kullanıldığını yerinde görmüşlerdir.