Eğitimde İyi Örnekler

Umudu Paylaşalım projemiz, Eğitimde İyi Örnekler Paylaşım Sergisi’ne katılma hakkı kazandı.

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan Eğitimde İyi Örnekler projesi kapsamında, ortak okulumuz Üsküdar Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi (Okulu) ‘nin başvurusu sonucunda ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz projemiz Eğitimde İyi Örnekler Paylaşım Sergisi’nde Üsküdar Bağlarbaşı Kongre Merkezi’nde sergilenme olanağı buldu.

İstanbul ili kapsamında 1500 başvuru  arasından yapılan seçmeler ve saha araştırması sonucunda sergilenmeye ve paylaşılmaya değer bulunan Umudu Paylaşalım projesi, 2013 /2014 Eğitim ve Öğretim yılında  başlatılan ve üç yıl boyunca Saint – Michel Lisesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kulübü öğrencileri ve Üsküdar Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi( Okulu) öğrencileri ile Pera Müzesi’nde gerçekleştirilmiş olan bir projedir. Özel eğitimde akran desteğini önemseyen bu çalışmada; normal gelişim gösteren öğrencilerin, engeli olan akranlarına ilişkin farkındalık, deneyim ve sorumluluk kazanmalarını ve zihin engeli olan öğrencilerin ise sosyal ve iletişim becerilerinin gelişimi hedeflenmiştir.

Müze ziyaretleri, atölye çalışmaları, Saint Michel Lisesi’nde seramik çalışmaları şeklinde gerçekleştirilen çalışmalar her iki grubun sosyalleşme sürecine katkıda bulunmuştur.

Farklı gelişen bireyler ile normal gelişim gösteren akranların “sanat “ta buluşması, bu buluşmanın önemli bir bölümünün müze ortamında gerçekleştirilmiş olması uygulamanın yaratıcı yönü olarak düşünülürken, her iki grupta meydana gelen olumlu değişiklikler -Üsküdar Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi ( Okulu) öğrencilerinin iletişim ve sosyal becerilerinin artması, akranları ile iletişim başlatma, sürdürme ve sonlandırma becerileri kazanmaları, Saint Michel Lisesi öğrencilerinin ise engeli olan bireyler hakkında olumlu deneyimler kazanmaları, farkındalıklarının artması ve engellilik konusunda duyarlılık geliştirmeleri  projenin eğitimde iyi bir örnek olarak değerlendirilmesine sebep olmuştur.

Tüm bu kazanımlar için partner okulumuz Üsküdar Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi (Okulu) eski müdürü Sinan Yiğiter ‘e ve sorumlu öğretmen Gözde Uzun’a teşekkür ediyoruz.