İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi gezisi

25 Kasım 2016 günü, Fizik ve Biyoloji öğretmenlerimiz ile birlikte Aksaray’da bulunan İstanbul Üniversitesi Botanik bahçesini gezmeye gittik. Hepimiz bahçeye girdiğimiz andan itibaren bütün gezi boyunca bahçenin ve çiçeklerin güzelliğinden ve dinamizminden çok etkilendik. Bize tur boyunca rehberlik etmek ve okullarını tanıtmak üzere gelen öğrenciler de aynı zamanda çok ilgili ve bilgiliydiler. Bahçede sayamayacağımız kadar fazla çeşitte bitki olmasına rağmen öğrenciler, bize bahçe ile ilgili her şeyi ayrıntılarıyla bizim anlayabileceğimiz açıklıkta anlattılar.

Tur rehberimiz, turumuza bahçenin isminin nereden geldiğini anlatarak başladı. Daha sonra botanikçilerin, yeni keşfettikleri bitkileri nasıl ve hangi kriterlere göre sınıflandırdıkları hakkında bilgi verdi. Mesela bitkiler, zehirli olup olmadıkları ya da hangi coğrafyada yetiştiklerine göre sınıflandırılmaktaydı. Ayrıca kendi bahçelerinde bulunan bitkileri nasıl sınıflandırdıklarını da anlattı. Bu bahçede, bitkilerin köklerine minik tabelalar konularak sınıflama yapılmıştı.

Turun devamında içinde bir sürü egzotik ve çeşitli bitkinin bulunduğu bir seraya girdik. Dışarısı ne kadar soğuk olsa da içerisi bir o kadar sıcak ve nemliydi. Bu süre zarfında, tur rehberimiz ona sormadan kesinlikle bir bitkiye dokunmamamız konusunda bizleri uyardı. Çünkü dokunduğumuz bitki zehirli olabilir ve bünyemizde alerjik bir reaksiyona yol açabilirdi.

Sonrasında rehberimiz bize hayatımızda daha önce hiç görmediğimiz suda yetişen egzotik bitkiler gösterdi. Tur rehberimizin bir bitkiyi kökünden çekip sudan çıkartması Biyoloji öğretmenimiz Mlle. Milena’yı bile şaşırttı. Bu deneyim gerçekten çok ilgi çekiciydi. Daha sonrasında ise rehberimiz bitkiyi daha yakından inceleyebilmemiz için onu elden ele dolaştırmamızı rica etti. Arkadaşlarım bitkiye dokunmaktan çekindiği için ben gönüllü oldum. Bitki ile ilgili yapılan tüm bilgilendirme boyunca bitkiyi elimde tutmam gerekti! Bu süre her ne kadar yorucu olsa da bir o kadar da eğlenceliydi. Ayrıca üniversite eğitimimi biyoloji alanında yapmak istediğimden bu gezi, botanik dalını yakından deneyimleme, anlama ve gözlemleme açılarından çok yararlı oldu.

Gezinin sonunda rehberimiz üniversitelerinin ve bahçelerinin hikayesini anlattı bizlere. Bu sayede bahçede bulunan bitkilerin çeşitliliğini ve yaşlarını çok daha ayrıntılı bir şekilde öğrendik. Aslına bakarsanız bahçede Osmanlı döneminden daha da eski döneme ait bitkiler bile bulunuyormuş!

Bu gezi hepimiz için güzel, unutulmaz ve eğlenceli bir deneyim oldu.

Selin 11-A / 77