Türkan Sabancı Görme Engelliler Vakfı ile buluşma;

1997-1998 yılında Sabancı Vakfı tarafından yaptırılan hakkı Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilen Türkan Sabancı Görme Engelliler İlköğretim Okulu o günden beri faaliyetlerine devam etmektedir.

Türkan Sabancı Görme Engelliler İlköğretim Okulu müdürü Cevriye Şen ile görüşmemiz Gözde Uzun tarafından sağlanmış ve yapılan görüşmeler sonuncu “Teog” sınavına hazırlanan öğrencilere sesli soru bankası oluşturma projesinin ilk adımları atılmıştır. Bu proje Saint Michel Fransız Lisesi öğrencileri, öğretmenleri ve mezunlar derneği tarafından desteklenmektedir.

Gelişim çağının önemli dönemlerinden biri olan bu süreçte öğrencilerin sosyal anlamda da desteklenmeleri her iki grubun gelişimi açısından büyük rol oynamaktadır. Sanat, içinde duyguları barındıran, düşüncelerin yansımasıyla şekillenebilen, söze, yazıya ihtiyaç duymadan can bulabilen birçok grubu aynı çatı altında taşıyabilen bir iletişim aracıdır.

Öğrencileri “Sanat” temasında buluşturan çalışmalar iki grubun da gelişim sürecine farklı katkılarda bulunmaktadır. Görme engelli öğrencilerin okulumuz öğrencileriyle birebir eşleştiği çalışmada görme engelli bireyler ilk kez el becerilerini çamurdan yaptıkları objelerle keşfetmiş oldular. Saint Michel Lisesi öğrencileri ise, iletişimin farklı yollarla sağlanabileceğini, duyuların ve temasın iletişimi başlatmadaki rolünü gözlemlemiş oldular.

Bu öğretim dönemi içinde Türkan Sabancı Görme Engelliler İlköğretim Okulu öğrencileri ile 16 Aralık Çarşamba günü ilk seramik atölyesi çalışmamızı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Kulüp öğrencilerinin Sinem Baydur tarafından aldıkları kısa eğitim sayesinde rahat ve bilinçli yaklaşımları görme engelli öğrencilerle kolay iletişime geçmelerini sağlamış ve birlikte çamurdan çeşitli objeler yapmışlardır. Atölye içinde seramik öğretmeni Duygu Bağlan’ın desteği öğrencilerin kendilerini daha rahat hissetmelerine ve ilk defa tanıştıkları çamurla keyifli deneyimler elde etmelerine olanak tanımış, Marion Fontenille fotoğraf çekerek Belgin Şahin ve Serra Serim öğrenciler arası iletişimi sağlayarak bu güzel etkinliğe katkıda bulunmuştur.