Saint-Michel Amerika`da

New York-Orlando Nasa Eğitim Programı: “Saint Michel Amerika’da…”
Okulumuz fizik öğretmeni Yaşar Kırbaş’ın düzenlediği gezi ve eğitim programı,Yaşar Kırbaş ve müdür yardımcımız Abdurrahim Atasoy kontrolünde dokuzuncu, onuncu ve onbirinci sınıflardan katılan 23 öğrenciyle 17-25 Ocak 2015 tarihlerinde gerçekleşti.
New York konaklaması Manhattan’daydı. Bu merkezi bölge sınırlı zamanda New York’u tanımamıza yardımcı oldu.Times Meydanı, Hall of Science Bilim Müzesi, İnterpit Müzesi, Madison Square Garden gibi önemli merkezler ve salonlar gezildi…
19 Ocakta Orlando Nasa “Kennedy Space Center” da üç gün sürecek, sertifika ve hak edilmiş madalyalarla sonuçlanan eğitim programımız başladı. Bizimle birlikte Ankara MEV Koleji ve İstanbul Mimar Sinan Fen Lisesi öğrencileri bu eğitim ve yarışa katıldılar.
Beşli öğrenci gruplarının yarıştığı bu programda önce Legolardan uzay robotu kuruldu ve bu robot uzay taşıtına öğrencilerin geliştirdiği programlarla yön ve hareket yeteneği yüklendi. Bunu en başarılı ve çabuk yapan ekip, Saint-Michel’dendi. Birinciliği ve ikinciliği aldık. Beş öğrencimiz madalyalandı. Gururlandık…
İlk gün büyük salonda “Gala Yemeği” sırasında bizi bekleyen sürpriz bir daha göremeyeceğimiz güzel yemekler ve 1978 yılında aya inen ekibin kaptanı Astronot Jon Mc Bride’ın topluluğa yaptığı aya iniş macerelarının anlatıldığı programdı.Yemek sonunda bu yetmişini aşmış delikanlıyla sohbet edip fotoğraflar çektirme fırsatı bulduk.
21 Ocak günü meraklısı için inanılmaz bir şans vardı.”Atlas 5” akşam sekiz dolaylarında “askeri amaçlı” bir uyduyu uzaya taşıdı.Binlerden oluşan gruplar bu anı yaşadılar…Umarız dünya barışına hizmet edecektir…..
Perşembe günüğmüz Disneyland günüydü,bize küçük gelse de maceraya hazırdık.Eğlendik, kuyrukta bekleme ve sabır konusunda eğitildik. Amerikada sadece Iphone kuyrukları olmuyormuş. Öğrendik.
Cuma günü macera bizi bekliyordu:”Universal Studio” çılgın oyunlar,animasyonlar,gizemli stüdyolar,dört boyutlu çılgınlıklar yaşadık,kendi filmimizde oyuncu olduk;tüylerimizi ürperten sahnelerin aslında ne kadar basit ve komik uygulamalarla gerçekleştiğini gözlemledik.Gözümüzde büyütmüşüz !… En çılgın parkur yürek hoplatan “rockıt” idi.
Son gün Orlando turumuz vardı. 50-100 göçmenin oluşturduğu Orlando kasabasının kovboy tarzı yapılaşmasının başlatıldığı otantik merkezin hemen yanı başında gökdelenler geçmişin güzelliklerine meydan okumaktaydı sanki. Güzellikle iticiliğin uyumsuzluğu bir aradaydı…
Öğle sonu Orlando-New York uçuşumuz;sonrasında New York-İstanbul uçuşumuz bizi beklemekteydi. Aşağılayıcı demesek de rahatsız edici güvenlik taramalarından geçmek bizi yordu. Pazar 16.00 dolaylarında iki kere gecenin gündüze karıştığı;bünyemizi allak bullak eden zevkli ama yorucu, en önemlisi başarılı geçen bu geziden bizi özleyenlerin yanına döndük.
Bu cesaret gerektiren projenin mimarı Yaşar Kırbaş’a ve geziye katılan öğrencilerimize, bize güvenen velilerimize, efsane rehberimiz Ata Güven’e ve bizden desteğini esirgemeyen müdürümüz M.Augereau’ya sonsuz teşekkürlerimizle…
Abdurrahim Atasoy