Arkadaşlığın Sınırı Yoktur

Hazırlık B ve C sınıfı öğrencileri 6 ay boyunca Fransa’daki Jean Lacaze okulunun öğrencileri ile çalışıp parolası “Saygı, Hoşgörü, Dayanışma” olan sanal bir şehir ve kasaba yarattılar. Bu proje öğrencilere ötekinin dilini ve kültürünü tanıma imkanı verdi.

« Rainbow Village » projesi, öğrencilerin kendi öğrenmelerinden sorumlu aktörler olmalarını sağlayan iletişimsel ve dilsel görevlerden oluşuyordu. Ayrıca “öteki” ve “kültürel çeşitlilik” kavramlarını temel alan buluşma ve görüşmeler de proje kapsamında önemli bir yere sahipti.

İşte tüm bu sebeplerden dolayı öğrencilerimiz E-twinning sitesinde kendilerine bir profil yarattıktan sonra Fransa’daki öğrencilerle tanışmak için onlara kısa mesajlar yolladılar. Noel Bayramı öncesinde ise Fransa’daki öğrencilere tebrik kartları gönderdiler. Fransa’daki öğrenciler bizim öğrencilerimizi daha yakından tanımak isteyince iki sınıf arasında bir Skype görüşmesi düzenlendi. Bu görüşme sırasında Fransız öğrenciler öğrencilerimize hobileri, ilgileri, Türk mutfağı ve Türk ünlüleri hakkında birçok soru sordular.

Son olarak Fransız arkadaşlarımız bize mahallelerini, okullarını, sınıflarını ve yaptıkları ders içi çalışmaları göstermek için uzun ve güzel bir mektup yazdılar. Bu mektubu okuduktan sonra Hazırlık C sınıfı öğrencileri okullarını, sınıflarını derslerini anlatan resimlerle dolu bir kitapçık hazırlayıp Jean Lacaze kolejine yolladılar. Mektup yazdığımızı söyler söylemez Fransız arkadaşlarımızdan sabırsızlıklarını dile getiren bir mesaj da aldık.

Bu çalışma bir iletişim aracı olarak Fransızca’nın öneminin ve değerinin anlaşılmasını sağlarken, kültürel farklılığa duyarlılığın da altını çizdi.