Birkaç hafta önce, İstanbul Üniversitesi Bilim Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Feza Günergun’ün katılımı ile ‘Bilginin İzinde’ adlı sergiyi ziyaret ettik. Prof. Dr. Feza Günergun tur boyunca bize eşlik edip, sergiyle ilgili tüm sorularımızı yanıtladı.
“Bilginin İzinde” sergisinin amacı, yüzyıllar boyu bilgi arayan insanların serüvenini keşfetmeye ve onların çabasına tanıklık etmeye sergi izleyicilerini davet etmektir.
Sergi, Orta Asya’dan Batı Avrupa’ya uzanan bir çizgide, bilginin yaklaşık 13. yüzyılda başlayan 20. yüzyıla kadar gelen kronolojideki hareketini yansıtmaktadır. Ayrıca özel olarak Osmanlıların ‘Doğu’dan ve ‘Batı’dan aktardığı bilgi üzerine odaklanmaktadır.
“Bilginin İzinde” sergisinin başlıca hedefi, ziyaretçilerin ilgisini bilimin tarihine çekmek ve onlara bilim uğraşısının uzun bir geçmişi olduğunu göstermektir. Saint Michel Lisesi öğrencileri olarak bizler de okulumuzda yürüttüğümüz bilim tarihi projesi kapsamında bilimin doğasını tanımak ve bilim tarihini araştırmak adına sergiyi ziyaret ettik. Sergide bulunan bilimsel aletler, yazma eserler, baskılar, fotoğraflar ve özellikle serginin tam ortasında bulunan kronolojik tablo çok etkileyiciydi.
Bilimsel projemizin, 2016-2017 öğretim yılı teması “Bilim Tarihi” dir. Geçen yıl bu projenin ilkini gerçekleştiren Saint-Michel Lisesi Biyoloji Kulübü bu etkinliği devam ettirme hedefindedir. Geçmiş dönemlerde, o dönemin bilim adamları tarafından kullanılan araçlarla aynı koşullar içinde, önemli buluşları tekrar yapıp, deneyler gerçekleştireceğiz. Ziyaret ettiğimiz bu önemli sergi proje konumuzda bizlere çok yardımcı olacaktır.
Rana 11-B / 654