Gezi-gözlem metodu, lise coğrafya öğretiminde önemli yeri olan vazgeçilmez bir metottur. Bu metotla öğrenciler, coğrafi olayları yerinde gözler, değerlendirir ve sonuçlandırır. Gezilerin,öğrenci grubu üzerinde önemli fayda ve katkılar sağladığı bilinmektedir. Bu geziyi Fen zümresiyle planlarken yerinde öğretimin yanı sıra bir konuya daha dikkat çekmek istedik: Coğrafya dersleri zaman zaman Fen dersleriyle desteklenmektedir.
Trakya’nın en kuzeyinde saklı kalmış bir hazine olan Kırklareli’nin Demirköy ilçesinde yer alan Dupnisa Mağaraları ilk uğrak noktamızdı. 2003’te Trakya’nın ilk ve tek turizme açılan mağaraları olan Dupnisa’nın, üst katını oluşturan ve içine dev sarkıt, dikit sütunlar barındıran kuru ve sulu mağara alanlarını ziyaret etme şansını yakaladık. Mağara, süt beyazdan kırmızı ve kahverenginin her tonundaki renkli görünümüyle bizleri kendine hayran bıraktı.
Gezimizin ikinci noktası ise dünyada nadir olarak görülen ve Avrupa’nın en büyük yüz ölçümüne sahip İğneada Longoz ormanlarıydı. Çok özel bir ekosisteme sahip, harika manzarası ile bizleri kendine hayran bırakan bu ormanların zemini tamamen su ile kaplıdır. Kuşların göç yolu üzerinde bulunan, çok sayıda hayvan ve bitki türüne yaşam alanı sunan bu ormanlar içinde, göller de bulunmaktadır.
Gezimizin bundan sonraki adımları çok güzel fotoğraf kareleri yakaladığımız Bulgaristan’a çok yakın bir mesafedeki Beğendik köyü ve 1866 yılında Sultan Abdülmecit döneminde Fransızlara yaptırılan eşsiz manzarasıyla hala çalışır durumda olan Limanköy deniz feneri ve son olarak da temiz havası, huzur ve dinginlik verici ortamıyla Mert Gölü oldu.
Gerek Kırklareli’nde gerekse ülkemizin diğer alanlarında görülmesi gereken daha nice güzellikler bulunmaktadır. Öğrencilerimizin, öğretmenleri eşliğinde yaptıkları geziler onları hem bilgilendirmekte hem de öğretmen ve öğrenci birlikteliğini desteklemektedir. Yeni gezi noktalarında, birlikte yeni cennet köşelerini keşfetmeyi arzuluyoruz.