Çevre/ Sürdürülebilir Yaşam Kulübü,16.İstanbul Bienali paralel sergisi olan Kurda, kuşa, Aşa… Ve Göze fotoğraf sergisini ziyaret etmişlerdir.
Sergi, Buğday Derneği ve İstanbul Bomonti Ekolojik Pazarı kurucusu Lalehan Uysal tarafından hazırlanmıştır.
Lalehan hanım,öğrencilere ekosistemi, ekolojik yaşamı ve tohumun hikayesini ,doğal tohumlardan elde edilen ürünlerin sağlık açısından önemini anlatmıştır. Öğrencilerimiz okul bahçemizde gerçekleştirdikleri çalışmaları ve elde ettikleri tohumları nasıl koruduklarını aktarıp hikayeye katkıda bulunmuşlardır.
Lalehan hanım, bu serginin ortaya çıkışında gözlemin etkisini ve gençlerin bu gözlemleri sık gerçekleştirmesinin doğayı tanımadaki rolünü aktarmıştır. Fotoğraflarda yer alan tohumların tek tek özelliklerini ve yetişme alanlarını, geçmişten günümüze Anadolu’da tohuma verilen değeri ve yaşam döngüsündeki yerini aktarmıştır. Serginin adının da Anadolu’da kullanılmış bir deyim olduğunu, tohumun sadece insanların yetiştireceği ürünler için değil tüm canlılar için olan önemini vurguladığını belirterek sözünü söyle tamamlamıştır;
“Her denklanşöre bastığımda toprağına tohum serpen Anadolu insanının ektiğinin sadece insan için değil,tüm canlılar için olduğuna dair niyetini tekrarlıyorum; Bu tohumlar kurda kuşa,aşa…Ve bu kadim niyetin sonuna bir kelime daha ekliyorum “ve göze”
Sarı karpuz tohumlarının çıkarıldığı ve tadımın yapıldığı bir uygulama gerçekleştirerek, farklı tatların ve tohumların gizemli dünyasını öğrencilerin keşfetmesi sağlanmıştır.
Öğrencilerimiz,bu sergide sanatın doğayı anlamadaki gücünün farkına varmışlardır. Serginin,tarihsel bir mekanda ve şehir merkezinin dışında olması, onlara doğayla iç içe olmanın mutluluğunu tattırmıştır.