İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu’ndan Sinem Çelik, Çevre/Sürdürülebilir Yaşam Kulübündeki öğrencilerimize, Kuş gözleminin ne olduğunu; “Kuş gözlemciliği kuşların doğada çıplak göz, dürbün, teleskop vb. ile gözlemlenmesi, tanımlanması ve sayısını temel alan bir uğraştır”
Tarihçesini; “18.yy’da John Claris, George Montagu gibi isimler tarafından estetik kaygılarla başlayan kuş gözlemleri 19.yy’ın başlarında ornitologların çabalarıyla yaygınlaşmış ve kurumsallaşmıştır. Bu gün Birdlife olarak bilinen kurum 1922 yılında Londra’da Gilbert Person başkanlığında, dünyanın diğer ülkelerinin de katılımıyla oluşturulmuştur “
Kuş gözleminin nerede yapıldığını; “ Park ve bahçeler, Sulak alanlar, Deniz kıyısı ve Boğazlar, Orman ve Koruluk alanları, Meyve Bahçeleri ve Tarlalar, Şehir Merkezleri “
Kuş gözleminin neler gerektirdiğini; “ Dürbün, Rehber kuş kitabı, Not defteri ve kalem, bazen teleskop ve fotoğraf makinesi “
Kuş türlerinin nasıl ayırt edileceğini; “ Baş, gövde ve kanatlardaki tüy ve desenlerden, Siluetten, Uçuş şeklinden, Ötüşten”
Ve kuş gözlemi yapanların uyması gerekli olan etik ilkeleri anlatmıştır.
Okulumuzda ve şehirlerde görülebilecek bazı kuş türlerinin fotoğrafları üzerinden öğrencilerimiz daha önce görmüş oldukları kuşları belirlemişlerdir. Bu kuşların özellikleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmuşlardır. Ayrıca göçmen kuşlarla ilgili bilgiler edinmiş, göç tarihlerini öğrenmişlerdir.
Daha sonra hep birlikte, okulumuz bahçesinde kısa bir kuş gözlem turu gerçekleştirilmiştir. Ağaçlarda ve çalılıklarda ötücü kuşlardan, Serçe, Sığırcık, Baştankara ile daha büyük kuş olan Kumru ve Karga gözlenmiştir. Şehir merkezinde az bulunabilen bir göçmen türü olan, Atmaca okulumuz alanı üstünde Sinem hanım tarafında gölenmiştir ve kayda alınmıştır. Göç yolunda olabileceği düşünülmektedir.
Öğrencilerimiz, bu etkinlik ile ülkemizde yer alan kuş türlerini, kuş gözlemi yaparak onları tanımanın ve korumanın doğal çevre ile ilişkisini düşünme olacağı bulmuşlardır. Doğayla bütünleşmenin yeni bir yolunu fark etmişlerdir.