Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun

99. yıl önce büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki Gazi Meclisimiz, kişi egemenliğine dayanan bir yönetim tarzına son vermiş ve devletimizin yönetim şeklini Cumhuriyet olarak belirlemişti. 99 yıl sonra bu büyük günü Saint Michel Fransız Lisesi olarak coşkuyla kutladık.

Şehitlerimize saygı duruşu ve İstiklal Marşımız ile başladığımız törenimizde; 9-B sınıf öğrencilerimiz Beyza Sıla B. ve Hilal M., Cumhuriyet fikrinin dünyada ve ülkemizde nasıl geliştiğini anlatan bir konuşma yaptılar. Özellikle; büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Cumhuriyet, son dört yüz yıllık yönetimler içinde insanlığın çırpına çırpına bulduğu son çaredir” sözüne atıf yapan öğrencilerimiz, bu özel yönetim şeklinin insan haklarına olan katkısını da dile getirdiler. Cumhuriyet’in ülkemizdeki temellerini oluşturan en önemli aydınlarından bir tanesi olan Tevfik Fikret’e de değinen 9-B sınıfındaki Ece Z. isimli öğrencimiz de “Tevfik Fikret ve Cumhuriyet” isimli konuşmasını yaptı. Atatürk’ün: “Ben inkılap ruhumu ondan aldım” diyerek Fikret’i diğer şairler arasında özel bir yere koyduğunu belirten öğrencimiz; Tevfik Fikret’in şiirlerinden de kesitler okudu. Yine 9-B sınıfından törene katılan öğrencimiz Ela A. ise, “Cumhuriyet ve Laiklik” isimli konuşmasını yaptı. Laikliğin aslında salt bir siyasal sistem olmasının ötesinde, insandan kaynaklı belli bir felsefi tutumu ve tavrı imgelediğini belirten öğrencimiz; Cumhuriyet’in laikliği ilke edinerek her insanın eşit olduğu vurguladığını ve tam da bu nedenle her türden ayrımcılığının panzehrinin laiklik olduğunu da belirtti.

Cumhuriyet’in tüm kazanımlarının farkında olarak ona gereken değeri vermemiz gerektiğini ve bunun sorumluluğunun da en çok gençlerde olduğunu ifade eden öğrencilerimiz, ona sonsuza kadar sahip çıkacaklarına bir kez daha söz verdiler.