11. sınıf öğrencileri, fotoğrafçı Anna Puig Rosado ile birlikte bir şehrin, İstanbul’un, orada yaşamış insanların hafızalarını konu alan, geçmiş ile bugün arasında köprüler kuran bir fotoğraf projesi üzerinde çalıştılar.
Yüz yıl önce çekilmiş siyah-beyaz kartpostallar ile aynı yerlerde çekilmiş yeni fotoğraflar, öğrencilerin geçmişle günümüzü kıyaslamalarını sağlarken aynı zamanda İstanbul’un değişimini sorgulattı.
Fotoğraflardan ziyade kartpostal fikri, projeye daha fazla ilgi çekici kılıyordu çünkü her kartta onu benzersiz kılan,her seferinde farklı bir hikaye anlatan, kişisel ama aynı zamanda evrensel olan yazılar, pullar, damgalar ve detaylar vardı. Kartpostallar, kimliklerden, hafızalardan, yaşamlardan ve hikayelerden bahsediyordu.
Öğrenciler, farklı nüfus ve nesillerin buluşma noktası olan ve şehrin gelişimini görsel olarak belirleyen tarihi Şişli semtinde çekimler yaptılar.
Çalışmaya siyah beyaz eski resimleri analiz ederek başlayan öğrenciler, sonrasında aynı mekanları bulmak için yola koyuldular. Yuz yıl önce kartpostalı çeken fotoğrafçının kadraj ve çekim noktasına sadık kalarak yeni bir teknoloji ile “Aslı gibidir…” yöntemi ile…aynı yerleri fotoğraflayarak çalışmalarını tamamladılar.
Fotoğrafçı Anna Puig Rosado’nun rolü fotoğraf çeken öğrencilere yardım etmek,düşünmelerini sağlamak, çekilen resimler arasında en iyi olanları bulup seçmekti.
Yapılan tüm araştırmaların,çalışmaların sonunda eski ve yeni fotoğraflar yan yana getirilerek Jeanne d’Arc salonunda bir sergi gerçekleştirildi.
Bu projenin gerçekleşmesine katkı sağlayan tüm öğrencilere teşekkür ediyoruz.