Mor Soğanın İzinde

En basit en saf haliyle Doğa bizim özümüz, başlangıç noktamız ve enerji kaynağımızdır.

SM ve NDS Permakültür/Çevre Kulübü öğrencilerimizle birlikte coğrafi işaretli Mor Soğanın izinde projesi kapsamında Erdek gezisi gerçekleştirdik.

Mor Soğan tarlalarına gitmeden önce Yoga ile güne başladık, yoga eğitmeni Zehra Güler hocamız nefes alma teknikleri ile enerjimizi yükselti. Güneş’i ve Doğayı sevgiyle selamlayarak buluşmanın ilk adımını attık.

Erdek Ballıpınar köyünde 1924 yılında Selanik’ten Mübadele ile gelen halkın beraberlerinde getirdikleri ata tohumları bu yörede toprak ve iklim koşullarıyla bütünleşerek coğrafi işaret kazanmıştır. Ziraat Mühendisi Deniz Kotiloğlu ve köy muhtarı eşliğinde öğrencilerimiz tarlada keşif yaptı ve soğanın dikim zamanını, dikim tekniklerini, hasadı, mor soğanın faydalarını ve ekonomik değerini çeşitli sorular sorarak öğrendiler.

Ballıpınar köyünde her yıl 1300-1500 ton civarında hasadı yapılmakta ve saç örgüsü ile pazara hazır hale getirilmektedir. Mor soğan oldukça sağlıklı bir besin olup birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.

Yol boyunca öğrencilerle, florayı, faunayı, kıyı şekillerini ve kayaçları inceledik, arazide coğrafya dersi yaptık .Erdek’in yer aldığı Kapıdağı Yarımadası bir çok coğrafi oluşumu barındırmaktadır.

Bu gezide öğrencilerimiz, tarım ürünlerinin yolculuğu projesine bir yeni ürün daha katmış oldular. Gençlerimizin, doğaya olan duyarlılıkları, tarım ürünlerine gösterdikleri ilginin mutluluğu içerisindeyiz.