Dokuzuncu Geleneksel Saint Michel Bilim Tarihi Sergi Açılışı

Okulumuz ev sahipliğinde dokuzuncusunu gerçekleştirdiğimiz geleneksel bilim tarihi projesinin bu yılki teması ‘İlk Bilimsel Keşifler’ olarak belirlenmiş ve katılımcı öğrencilerimiz çalışmalarını bu tema çerçevesinde gerçekleştirmiştir. Lisansüstü tezini bilim tarihi alanında gerçekleştiren okulumuz Biyoloji öğretmeni ve Biyoloji Kulübü sorumlu öğretmeni Milena Kuyumciyan önderliğinde yürütülen projede Kimya kulübü sorumlu öğretmeni Aydan Köksal ve Fizik kulübü sorumlu öğretmeni Volkan Gönen danışmanlığında 3 proje gerçekleştirilmiştir. Biyoloji kulübü öğrencilerimiz ilk laboratuvar santrifüj aletini, Kimya kulübü öğrencilerimiz Crookes Tüpü’nü ve Fizik kulübü öğrencilerimiz ise Heron’un buhar makinesinin birebir  replikasını hazırlamışlardır.

Okulumuzda her yıl çeşitli temalar çerçevesinde gerçekleştirilen Bilim Tarihi projesi, tarihte önemli buluşlara imza atan bilim insanlarının gerçekleştirdikleri deneyleri ve icat ettikleri modelleri o zamanın koşullarıyla tekrar canlandırmayı konu almaktadır. Öğrencilerimizin bu çalışma ile, kendilerini bilim insanının yerine koyarak, bir bilim insanının önemli bir buluşa imza atarken geçtiği aşamaları tecrübe etmeleri sağlanmakta ve onları birer bilim insanı olabileceklerine inandırmak amaçlanmaktadır. Her yıl çeşitli Fransız liselerinin katılımıyla zenginleşen proje çalışmamıza bu yıl lisemiz öğrencilerinin yanı sıra Saint Joseph İstanbul, Saint Benoit, Sainte Pulcherie, Notre Dame de Sion, Sajev Küçük Prens, Ankara Tevfik Fikret ve İzmir Tevfik Fikret liselerinden toplam 157 öğrenci katılmış ve çalışmaları ile bizleri onurlandırmıştır. Her okulda çalışma gruplarını yürüten ve toplam 30 danışman öğretmenin yoğun çalışmaları ile gerçekleştirilen projenin sergi açılışında, tüm katılımcı öğrenci ve öğretmenler bir araya gelerek bilim üzerine konuşma ve çeşitli paylaşımlar yapma imkanı da bulmaktadır.

Projeye gönüllü katılım sağlayan ve bu çalışma sürecini başarı ile tamamlayan tüm katılımcı liseleri, Saint Michel öğrencilerimizi gönülden kutlarken Fransa Büyükelçiliği Kültür Servisi’ne katılımları ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ederiz. Geleneksel Saint Michel bilim tarihi sergimizin 10. yıl çalışmaları için şimdiden oldukça heyecanlıyız.