Karadenizin Yeşili : Çay Hasadı

Saint Michel Fransız Lisesi ve Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Çevre/Sürdürülebilir Yaşam Kulüpleri öğretmen ve öğrencileri 20-21 Eylül Tarihinde çay hasadı için Rize’ye gittiler.

Çay; ılıman ve bol yağışlı iklimde, eğimli yamaçlarda yetişen bir bitkidir. Yağış yanında bulutlu gökyüzü ve yıkanmış toprak ister.

Çayın tarihimizdeki önemli dönüm noktası I.Dünya Savaşı sonrasında Ali Rıza Erten ve   Zihni Derin’in Doğu Karadeniz’e gönderilerek bölgenin çay tarımı için uygun olduğuna karar verilmesidir. Böylece 1923 te ilk çay fidanlığı kurulmuş, bölgenin koşullarıyla adeta bütünleştiği görülerek Doğu Karadeniz’in denize bakan tüm yamaçlarında ekimi yaygınlaşmıştır.

 Çevre/ Sürdürülebilir Yaşam Kulüpleri olarak Mayıs,Haziran ve Eylül aylarında hasad edilen çayın eğimli yamaçlardan demliğe kadar olan yolculuğuna bu gezi ile tanıklık ettik. Çeçeva, Çinçiva, Çayeli ve Of çay tarlarında çayın yetişme koşullarını, nasıl toplandığını, çay toplayıcılarının sorunlarını ve çayın ülke ekonomisi için önemi hakkında bilgi edindik.

Çayın en ucunda bulunan filizden beyaz çay, en uçtaki üç yapraktan yeşil çay elde edildiğini, çay çiçeğinin yeşillikler üzerine narin bir kelebek gibi konduğunu, ilk hasatta elde edilen Mayıs çayının çok değerli olduğunu, siyah çayın fırınlanarak elde edildiğini öğrenmiş olduk. 

Bütün bu çalışmalarımız fotoğraf sanatçısı Alberto Modiano objektifinden görüntülendi. Bu fotoğraflar Nisan ayında sergilenecektir.

Kulüp öğrencileri, bu gezi boyunca bölgenin biyoçeşitliliği, iklim koşulları, yer şekilleri ve toprak yapısını da yerinde inceleyerek görmüş oldular.

SM ve NDS Özel Fransız okullarının beraber yürüttüğü bu çalışmalar öğrencilerin akademik gelişimlerinin yanında sosyal gelişimlerine olumlu katkı sağlamakta ve gelecek için ümit vermektedir.