Kestane Kabağını Keşfetmek

Doğa bizim enerji kaynağımız, keşfettiğimiz her ürün muhteşem zenginliğini hatırlatır.

SM ve NDS Permakültür / Çevre Kulübü öğrencileri ve öğretmenleri ‘’Tarım Ürünlerinin Yolculuğu’’ projemizin yedincisini oluşturacak olan coğrafi işaretli Kestane Kabağı keşfetmek için Adapazarı gezisini gerçekleştirdik.

Sonbaharın son günlerine rastlayan bu gezimiz, öğrencilerimize aynı zamanda doğadaki değişimi yerinde görme fırsatı da vermiştir. Gezimizin ilk durağı Sapanca gölü oldu. Sonbaharın rüzgarlı ve bulutlu bu gününde dalgalı olan gölde Karabataklar ve Martılar kolay besin bulmanın keyfini yaşıyordu. Öğrencilerimiz gölün kenarında sabah yürüyüşü yaparak, gölün jeolojik oluşumunu öğrendiler, ağaçlardan dökülen renk renk yaprakları toplayıp fotoğraf çektiler.

İkinci durağımız  Mısır Araştırmaları Enstitüsüydü. Enstitü müdürü Bülent Cengiz ve ekibi bizlere, Adapazarı’nın (Sakarya) coğrafi işaret alan Kestane kabağı çeşitlerinde olan Ballıkız ve Arıcan-97 hakkında detaylı bilgiler verdiler. Öğrencilerin dikkatini kabakların büyüklükleri ve içinin koyu turuncu rengi cezbetti. Uzmanlar yerel ürünlerin yetiştirilme süreçlerini, tescillenme aşamalarını ve bölge tarımına katkılarını anlattılar. Yörenin toprak ve iklim özellikleri bu türlerin uzun yıllardır burada yetişmesini sağlamıştır.

Enstitüde yapılan çalışmalar, kabak yanında mısır ve buğdayın iklim değişikliği dolayısıyla dayanıklıklarını amaçlamaktadır. Bu çalışmalar ülkemizde sürdürülebilir tarım için büyük önem taşımaktadır.

Gezimizin ikinci günkü programı ise Poyrazlı köyünde öğrencilerimizin doğal yaşam ortamını deneyimlemeleri oldu. Yol boyunca öğrencilerle flora ve faunayı inceledik. Poyrazlı Tabiat Parkı bizlere güzel örnekler sundu, Kendini kışa hazırlayan ağaçların altındaki kahverengi yaprak örtüsünün toprağı nasıl besleyeceğini doğadaki döngüyü yerinde gördük, özgürce dolaşan kedi ve köpekleri sevdik. Tabiat Parkında yer alan Poyrazlı gölünün oluşturduğu ekosistemi inceledik, sazlıklar, ördekler, kurbağalar ve karabatakların fotoğrafları çekildi.

Son durağımız Poyraz’ın Çİftliği oldu. Öğrencilerimiz küçük bir aile işletmesi olan

 küçükbaş hayvancılık yapılanı bu çiftlikte, koyunları beslediler, sevdiler ve Burak beyden bakımları hakkında bilgiler aldılar. Sürdürülebilir hayvancılık için mera alanlarının ve hayvan sağlığının, bakımının ne kadar önemli olduğunun farkına vardılar.

Bu gezide öğrencilerimiz, coğrafi işaretli Kestane Kabağını tanımak ve projenin ön hazırlığını yapmakla birlikte sonbaharda şehirden uzak kırsal alanda yaşamı deneyimlediler, doğada zaman geçirmenin keyfini yaşadılar.

Öğrencilerimizin, doğaya olan duyarlılıkları, ülkenin değerlerine sahip çıkmaları sürdürülebilir yaşam açısında umutlarımızı yeşertmektedir.