Saint Michel Lisesi ve Notre Dame de Sion Lisesi Çevre/ Sürdürülebilir Yaşam Kulüpleri rehber öğretmenleri eşliğinde permakültür çalışmaları kapsamında,Bolu, Seben Alpagut köyünde hasat çalışmalarını gerçekleştirdiler.
Öğrenciler,ilkbaharda ektikleri ürünleri (domates,biber, nane, soğan, sarımsak, mısır, fasulye) topladılar. Bu ürünleri yemeklik, turşuluk ve tohumluk olarak ayırdılar. Daha sonra tohum atölyesinde,küçük domates tohumlarını ayıklama yöntemlerini öğrendiler. Toprağı havalandırarak malç ile örtüler ve kışa hazır hale getirdiler. Domates yapraklarından doğal bitki ilacı yaptılar.Tüm çalışmaları tamamladıktan sonra Seben’in lezzetli elmalarını ağacında toplamanın keyfini yaşadılar. Ayrıca köy panayırını dolaşarak köyün yerli ürünlerinden evlerine götürmek üzere satın aldılar.
Çalışmalara katılan öğrencilerimizden Selin, duygularını şöyle aktardı; Permakültür çalışmaları için benim köye ikinci gelişim,burayı seviyorum. Arkadaşlarımla ve köy halkı ile çalışmak,dayanışmak, kaynaşmak ve özellikle birlikte hazırladığımız yemeği aynı masada yemek beni mutlu ediyor. Yemekten sonra sokak hayvanlarını doyurmak onları sevmek yorgunluğumu alıyor.
Permakültür çalışmalarını okulumuzun dışında da gerçekleştirmek bir çok insana tanıtmak bizleri motive ediyor.Köyde yaptığımız çalışmalar sırasında kendimi doğayla bütünleşmiş hissediyorum.