11 Aralık 2017 Pazartesi günü, Fizik, Kimya ve Biyoloji Kulüp öğrencileri, Akçalı Boya Fabrikasını ziyaret etmişlerdir. Bu gezi öğrencilerimize, kimya sektörünü ve bir boya fabrikasının işleyişini keşfetmeleri fırsatını vermiştir. Aşağıdaki yazı öğrencilerimiz tarafından yazılmıştır.
«Fabrika müdürü Sayın Oğuz Tiryaki, bizi fabrika girişinde sıcak bir şekilde karşıladı. Fabrika hakkında bize bilgi verdi. Bu fabrikada “Permolit” boyaları üretilmekteydi.
Fabrikada su bazlı boya üretimini izleme fırsatımız oldu. Fabrikada çok fazla makine olduğunu fark ettik. Burada otomasyon sistemi vardı.
Büyük bir mikser içine su, dolgu malzemeleri (talk, mika, kalsiyum karbonat), TiO2 pigmenti, bağlayıcı, ek kimyasallar (bunlar boyanın özelliğini artırıcı maddelerdir. Örneğin ateşe küfe karşı dayanıklılık gibi) ve köpük oluşumunu engelleyici kimyasallar eklenir.
Sonra renk ve dokunun uygunluğundan emin olmak için boyalar bir kalite kontrolüne tabi tutulur. Fabrikada, küçük bir laboratuvarda kimyagerler bu kontrollerini yaparlar. Burada her boyanın arkasında uzun bir araştırma ve innovasyon olduğunu gördük.
Daha sonra Ar-Ge departmanını gezdik. Burada ham maddeler ilk olarak kimyagerler tarafından kontrol edilerek küçük miktarda boya üretimi yapılıyor. Bu üretilen boya ile birçok deney yapılıyor. Yoğunluğu, pH’ı, viskozimetre ile viskozitesi ölçülüyor. Spektrofotometre, laboratuvarda ve Ar-Ge laboratuvarında bir boyanın rengini ölçmek kontrol etmek için kullanılıyor. İyi kalitede boya üretilince kimyagerler boya imalat reçetesi hazırlıyorlar. Bu reçetede boya kimyasallarının miktarları belirtiliyor.
Tüm bu bilgileri öğrendiğimiz bu gezi bizi çok mutlu etti. Fabrikalarında bizi kabul ettikleri için Akçalı Fabrikası’nın tüm ekibine çok teşekkür ediyoruz.
Utku ve Duru- 9ème D