Japon deprem uzmanı Yük. Mimar Yoshinori Moriwaki, 11 Ocak 2022 tarihinde afetlerde alınması gereken tedbirleri anlatmak ve deprem farkındalığı oluşturmak için çevrim içi seminer vermiştir. Japonya’nın deprem bölgesi olan SENDAI’de 13 yıl uzman olarak görev yapmış olan Moriwaki, 25 yıldır Türkiye’de yaşamaktadır. Türkiye’nin pek çok ilinde birçok eğitim kurumu ve sivil toplum kuruluşlarının organizasyonlarında bilgilendirme semineri vermiş, kendini mesleğine adamış bir Türk-Japon’dur.
Depremler; hastalık, temel ihtiyaç eksikliği, yaşam kaybı, yüksek sigorta primleri, genel mülke zarar, yollarda ve köprülerde hasar ile binalarda çatlak ve yıkılmaya sebep verebilir. Volkanik faaliyetleri harekete geçirerek, var olan hasardan çok daha fazlasına sebep olabilir.
Deprem türleri tektonik , volkanik ve çöküntü depremleri olmak üzere üç çeşittir.
Eğitim seminerinde Moriwaki Hoca ;
- Afet Öncesi Yapılması Gereken Hazırlıklar
- Afet Sırasında Doğru Davranış Şekilleri
- Afet Sonrası İlk Anlar
- Tahliye
konularını işlenmiştir. Hocamız aşağıdaki hususları önemle vurgulamıştır:
Zarar azaltma mantığı ile yaşam biçimimizi afetlere duyarlı şekilde gözden geçirmeli, çevremizi bu gözle algılamalı, güvenli yaşam farkındalığı ve afet öncesi hazırlıklı olma eğilimi ile afetlere direncimizi artırmalıyız.
Kendimize ait “afet sonrası ilk 72 saat için” bir aile afet planı yapmamız gerekir. Planımızda; evimizin güvenli yerleri, afet çantamızın düzenlenmesi ve evin tahliye edilmesiyle ilgili planımız yer almalıdır.
Unutmayın; depremler önlenemez, ancak depremlerin afetlere dönüşmesi önlenebilir.
Yük.Mimar Yoshiro Moriwaki; sempatik tavırları, konuyu işleyişi, ilgi uyandıran konuşma taktikleri ile öğrencilerin dikkatlerini çekmeyi başarmış; ayrıca konuyla ilgili farkındalıklarını artırmalarını sağlamıştır. Verimli ve faydalı bilgilerin harmanlandığı güzel bir eğitim semineri gerçekleştirilmiştir.