Saint Michel ve Notre Dame de Sion Çevre/Sürdürülebilir Yaşam Kulübü öğrencileri ortak proje kapsamında, Bolu Seben ilçesinde Elma hasadı gerçekleştirmişlerdir.
Bolu ilinin 56 km. güneyinde bulunan ilçe Elması ile meşhurdur. 11 farklı elma çeşidi bulunmaktadır. Elma halkın önemli geçim kaynaklarından birini oluşturmaktadır.
Elma, sirke, marmelat, kurutulmuş elma,meyve suyu şeklinde tüketiciye ulaştırılmaktadır.
İlçe tarım Müdürü,Selçuk Güçbilmez, öğrencilerimize elma bahçesinde ,elmanın yetişme koşullarını, bakımını, dalından koparılma şeklini anlatmış, sorularına yanıt vermiştir. Daha sonra bahçede yer alan iki çeşit elma büyük bir keyifle toplanmıştır.
Bahçe sahipleri ile sandıklara doldurularak, satışa hazır hale getirilmiştir. Öğrenciler kendi topladıkları elmalardan bir bölümünü aileleri için almışlardır.
Elma hasadı bittikten sonra Selçuk bey eşliğinde çevredeki sebze ekimi,hastalıklarla doğal mücadele. tohum özellikleri hakkında yerinde bilgi edinmişlerdir.
Seben ortalama 1400-1500 rakıma sahip Aladağ ve Seben dağı çevresinde toplanmış bir çok yaylaya sahiptir. Öğrencilerle yayla yaşamını ve ekonomik faaliyetlerini incelemek üzere Kızık Yaylasını ziyaret edildi.Yayla evlerini yakından görüldü, her evin önünde evin bir ferdi gibi yaşayan köpekleri sevildi,ormancılık ve yaylacılık yapan Veysel bey ve eşi hayvan bakımını ve sağma işlemini göstermişlerdir.
Öğrencilerimiz yaylacılıkta en önemli faaliyetin hayvancılık olduğunu yakından gözlemlemişlerdir.
Günün sonunu, dağ otelindeki yemekten sonra dinlenerek geçirilmiştir.
Sebenin ovalarda kurulmuş bir çok köy bulunmaktadır. Alpagut köyünde 2000 yıllık geçmişe sahip siyez buğdayı ekimi yapılmaktadır. Öğrencilerimizle Seben’de bulunan yerel değirmene gidilmiş, buğdaydan doğal bulgur ve un yapımını gözlemlenmiştir.
Dönüş yolunda ise coğrafi gözlemler yapılmış,Aladağların tabakalı yapısı,Aladağ Göleti Milli parkında yürüyüş sırasında, ormanı oluşturan ağaçları,otların arasındaki çiçekleri,gölletteki yosunları ve çevredeki orman meyvelerinin tek tek incelenmiştir.
Bu uygulama gezisi, öğrencilerimize kırsal alandaki yaşamı tanıtırken aynı zamanda farklı iklimlerdeki tarım ürünlerini,doğal bitki örtüsünü,suyun önemini ve ekonomik faaliyetleri yerinde tanıma imkanı vermiştir
Öğrencilerimiz, doğadaki döngüleri ve iklimi korumanın her bölgedeki yaşamın sürdürülebilirliği için ne kadar önemli olduğunun farkında olarak yaşamlarına devam edeceklerdir.