Cumhuriyetimizin 100.yılı anısına Özel Fransız okulları olarak TEMA Vakfı ve Orman Genel Müdürlüğü işbirliği ile Balıkesir Mehmetler köyünde 3180 fidan bağışlanarak HATIRA ORMANI oluşturulmuştur. Bu hatıra ormanı için, Saint Benoit Fransız Lisesi, İstanbul Saint Joseph Fransız Lises, İzmir Saint Joseph Fransız Lisesi, Saint Michel Fransız Lisesi, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi ve Saint Pulcherie Fransız Lisesi Çevre Kulübü öğretmenleri, Sınıf Rehber öğretmenlerinin desteğini alarak projenin tüm öğrencilere duyurulmasını ve katılımlarını sağlamışlardır.
Cumhuriyetimizin kurucusu ve aynı zamanda başöğretmenimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ağaç sevgisi ve yeşile olan tutkusunu şu sözlerle ifade etmiştir ‘’ Ağaç, çiçek ve yeşillik medeniyet demektir. Yeşil görmeyen gözler renk zevkinden mahrumdur. Burasını öyle ağaçlandırın ki, kör insan bile yeşillikler arasında olduğunu fark etsin’’.
Ayrıca Atatürk 1930 yılının yaz aylarında Yalova’daki Millet Çiftliğindeki köşkte bulunduğu bir günde, Köşkün hemen yanındaki ulu çınar ağacının dallarını kesmeye çalışan bir bahçıvan ile karşılaşır. Ağacın dallarının binanın çatısına ve duvarına dayandığını öğrenen Atatürk, o meşhur emrini verir ‘’ Dal kesilmeyecek Köşk kaydırılacak!’’ Bina 4.80 m. kadar doğuya kaydırılır.Böylece köşk yıkılmaktan, ağaç dalı da kesilmekten kurtulur. Çevre bilincinin oluşması konusunda bir ilki teşkil eden bu olaydan sonra yapının adı ‘’Yürüyen Köşk‘’ olur.
Atatürk’ün bizlere çizdiği bu yolda ilerlerken aynı zamanda günümüzde dünya ve insanlık için büyük tehdit oluşturan iklim değişikliğini durdurabilecek alanlardan biri olması açısından da ormanlar önem taşımaktadır. Ormanlar sera gazlarını depolayan doğal ortamlardan biridir. Sera gazlarından biri olan karbondioksit arttıkça küresel ısınma artmaktadır. Bu durum kuraklığa, biyoçeşitliliğin azalmasına ve sosyo-ekonomik problemlerin artmasına yol açmaktadır.
Ormanlar karbondioksiti atmosferden yutarak depolayan doğal veya insan yapımı sistemlerdir. Ormanlar en yaygın karbondioksit yutak türüdür. Ağaçlar karbonu havadaki karbondioksitten alır ve fotosentez sonucu farklı bileşiklerin üretiminde kullanır. Bu karbon ağacın gövdesinde, yapraklarında, kabuklarında ve diğer organik bileşenlerinde bulunur. Bir ağaç yaşam süresi boyunca yaklaşık 20-50 ton karbondioksit gazını tutabilir. Bu miktar ağacın yaşı, cinsi, büyüklüğü ve ortam koşullarına göre değişebilir. Ormanlar aynı zamanda en büyük kara ekosistemleri dir. Ayrıca toprak oluşumu ve korunmasında da büyük rolü vardır. Kentlere yakın ormanlar rekreasyon alanları olarak önem arz eder.
Öğrencilerimiz bu projeye katılarak kendi geleceklerini sahipleniyorlar ve YEŞİL DÜNYAYI KUÇAKLIYORLAR…