Öğrencilerimiz için güvenli internet ve bilinçli sosyal medya kullanımına yönelik bilgilendirme semineri düzenlendi. (Öğrencilerimiz için güvenli internet, bilinçli sosyal medya kullanımı ve Ekran Bağımlılığı ile ilgili iki konferans düzenlendi.).
Kadir Has Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Işıl Yenidoğan’ın konuşmacı olarak katıldığı seminerde öğrencilerimiz başta sosyal medya kullanımı olmak üzere internet ortamında nelere dikkat etmeleri gerektiği hakkında bilgilendirildiler.
Işıl Yenidoğan, sunumuna ‘’teknoloji hayatımızın neresinde’’ sorusu ile başladı. İnternetin oyun, bilgiye erişim, e-ticaret, bankacılık ve finans işlemleri, eğlence-sohbet- iletişim(sosyal medya) amacıyla kullanılmasında, öğrencilerin gözönünde bulundurmaları gereken önemli noktalar üzerinde durdu.
Güvenli internet, bilişim suçları, Phishing(oltaya takılma) saldırıları, antivirüs, antispyware korumaları, kablosuz ağlarda güvenliği sağlama yolları, şifre oluştururken taşıması gereken özellikler ve yapılmaması gerekenler üzerinde durdu.Kolay hatırlanabilir, zor kırılabilir bir şifre oluşturulması gerektiğini hatırlattı.
İşıl Yenidoğan, internet kafelerde dikkat edilmesi gereken konuları şöyle açıkladı: ‘’İnternet cafelerdeki bilgisayarlarda kritik bilgilerinizi çalmaya yönelik kurulmuş ve sizin yazdığınız karakterleri ve girdiğiniz sayfaları kaydeden zararlı programlar ya da donanımlar yüklü olabilir (keylogger). Hiç bir şekilde internet cafelerdeki bilgisayarlarda internet bankacılığı bilgilerini, kredi kartı bilgilerini, kritik e-posta hesabı bilgilerini ve ele geçirilmesi durumunda sizi zarara uğratabilecek bilgileri girmeyin’’ dedi.
Ortam sanal da olsa işlenen suçların gerçek oldgğunu belirrti ve internetin amacına uygun kullanıldığında mükemmel teknoloji olmasına karşın, olumsuz ve kötü amaçlı kullanıldığında tehlikeli bir araca dönüştüğünü belirtip, internet kullanırken çok dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. İnternet ortamında güvenli sohbet, öğrencilerin sohbet ortamında dikkat etmesi gerekenler, MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde geçen sosyal medya kullanımında öğrencilerin dikkat etmeleri gereken maddeleri ve aksi taktirde olası sonuçlarını açıkladı.
Dijital ayak izinden bahsederek internette paylaşılan herhangi bir şeyin herhangi biri tarafından görülebileceğini, ileride örneğin iş görüşmelerinde kişinin sosyal paylaşım ortamlarında yaptığı söylem, paylaşım, beğeni, fotoğrafın vb. göz önüne alınabileceğini ifade etti.
İkinci seminer İstanbul Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü Öğretim Görevlisi ve Dijital Strateji Danışmanı Yrd. Doç Dr. Adnan Veysel Ertemel tarafından sunuldu. Seminerde öğrencilerimize Ekran Bağımlılığı , Sebepleri ve Önlemek İçin Etkili Yöntemler üzerinde duruldu)
Her iki Seminerin sonunda öğrencilerin soruları da cevaplandırıldı.