Saint-Michel Lisesinin 10. sınıf öğrencileri,bir yazı atölyesi düzenlemeye gelen Fransız yazar Ingrid Thobois’ı ağırlamanın mutluluğunu yaşadılar. Boğaziçi kadar ilham verici bir konu olabilir miydi? Yazarımız basit bir boğazın çok ötesinde olduğu için atölyenin ana teması olarak Boğaziçi’ni seçti.
Kendisinin de belirtiği gibi: “Boğaziçi, iki deniz arasında bir bağlantı, bir elementtir, teknelerin vapurlar gelip geçtiği hatta her sene yüzme yarışmalarının yapıldığı bir yer! Aynı zamanda Asya ve Avrupa arasında bir sınır, turistik özeliği olan, sevgililerin gezdiği, balıkçıların balık tuttukları, çalışanların evlerinden işlerine her gün geçtiği bir yerdir.”
Atölyede kurgu yazım üzerine çalıştırmayı tercih eden yazarımız, öğrencilerin “kendi” kişisel Boğaz tanımlarını bulmaya yönlendirdi. İngrid Thobois “Sizin Boğaziçiniz nasıl?” sorusundan yola çıkarak öğrencilerin iç dünyalarına dalıp bir öykü yazmalarını istedi.
Öykülerinde öğrenciler, ister anlatan kişi, ister hayali bir karakter, ister üstten gelen bir ses tekniğiyle anlattılar. Kimi Boğaz’a yakın oturan birini, kimi Galata köprüsünde balık tutan bir balıkçıyı,kimi günün erken saatlerinde Boğaz kenarında koşan sporcuyu, kimi yüzen birini,kimi turistleri gezdiren bir rehberi, bir sığınmacıyı, bir martıyı, bir vapur kaptanını ana karakter olarak seçtiler.
Ingrid Thobois kitap yazma sanatını şu şekilde aktardı: “Edebiyatı edebi kılan gerçeklik ve kurgunun karışımı konusunda çok ısrarcıyımdır. Aralarındaki denge ne olursa olsun. Yazmak gerçekliği değiştirmek, yeniden hayal etmek, daha anlamlı ve daha güzel kılmaktır.”
Bu atölyelerden, hayal gücüyle dolu güçlü metinler ortaya çıktı ve öğrencilerin kurgusal bir hikayenin nasıl inşa edildiğini gerçekten anlamalarını sağladı.Etkinliğin sonunda hem yazar hem de müdürümüz çalışmaya katılan 9 öğrencimizi ödüllendirdi.