Erenköy Işık Lisesinin gerçekleştirdiği “Sürdürülebilir Çevre temalı IV. Coğrafya Çalıştayı’na, Çevre/ Permakültür Kulübü öğrencilerimizden, Alkım, Emre, İpek ve Cansu ile katıldık. Birçok okuldan öğretmen ve öğrencilerin katıldığı çalıştayda, Prof.Dr. Levent Kurnaz , iklim değişikliği, sürdürülebilir çevre, insanın doğadaki etkilerini içeren konuşmasını öğrencilerin interaktif katılımı ile gerçekleştirdi. Levent hoca Boğaziçi Üniversitesi iklim değişikliği ve politikaları uygulama ve araştırma müdürü, dolayısıyla gençlere çok yeni çalışmaları da aktardı. Çevrenin korunmasında gençlerin ne kadar önemli bir rol edindiğini onlarla gerçekleştirdiği diyaloglarla göz önüne getirdi.
Daha sonra öğrenciler ayrı masalarda komite çalışmalarına başladılar.
1.İklim Sürdürülebilirliği
2.Su Sürdürülebilirliği
3.Toprak Sürdürülebilirliği
4.Bitki Sürdürülebilirliği
Dört komitede gerçekleştirilen çalışmalarda öğrenciler, konularını birlikte araştırarak raporlar hazırladılar. İki oturum halinde iki saat süren bu çalışmalar, komite sözcüleri tarafından sorunlar ve çözüm önerileri şeklinde tüm katılımcılara sunum olarak aktarıldı.
Öğrencilerimizden Emre, Su Sürdürülebilirliği komitesindeki sunumu ile büyük ilgi çekti. Özellikle su ayak izimizi nasıl azaltacağımız konusundaki önerileri dikkatle dinlendi ve büyük almış aldı.
Öğleden sonra gerçekleştirilen atölyelerde, öğrencilerimizle birlikte yükseltilmiş, zenginleştirilmiş sebze bahçesi yapımı ve sebze fidesi dikimi gerçekleştirdik. Öğrencilerimiz okul bahçemizdeki deneyimlerini uygulamalı olarak aktardılar.
Bu Çalıştaya katılarak öğrencilerimiz, Sürdürülebilir Çevre konusunda birçok kavram üzerinde derinlemesine düşünme ve yetkili ağızdan dinleme fırsatı buldular. Farklı okullardan gelen arkadaşlarıyla beyin fırtınası gerçekleştirmiş, tartışmış ve çözüm üretmeye çalışmışlardır. Ayrıca atölye çalışması ile Permakültür bahçesi yaparak sürdürülebilir tarımın mümkün olabileceğinin örneğini paylaşmışlardır.
Gençler geleceklerine sahip çıkıyorlar…