’’Buluşma Noktası’’

6.İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienalinin bu yılki teması ‘’Buluşma Noktası’’olarak belirlenmiş, iki yılda bir gerçekleştirilen Bienal dünya ölçeğinde çok kültürlülük temelinde bir paylaşım ortamı yaratmıştır.

Çevre/Permakültür Kulübü olarak, buluşma noktasını ana sergi mekanı olan Mustafa Kemal Kültür Merkezi olarak belirledik.

Palet Kültür Sanat ve Eğitim Derneği tarafından organize edilen bienalin 2010’dan bu yana mottosu ‘’ yaratıcı yeni kuşakların oluşması için uygun iklimler yaratıyoruz’’ olmuştur. Gençler kamusal mekanda eserlerini sergileme imkanı bularak,yetişkinlerin dünyasıyla da buluşmuş oluyorlar.Küratörlüğünü akademisyen,sanat tarihçisi Fırat Arapoğlu ile birlikte çocuk küratör Sinan Ersen’in üstlendiği bienalde; Çocuklar ve gençler, içinde yaşadığımız dünya gerçeğine mercek tutmak adına birlikte araştırarak, gözlemleyerek, tartışarak ve tasarlayarak projeler üretip yöntemler ve çözümler önermişler. Başta Küresel sorunlar( çevre sorunları, savaşlar,barış ve özgürlükler,teknoloji v.b), bölgesel farklılıklar, kentsel problemler, ekonomik sıkıntılar, pandeminin getirdikleri ve götürdüklerine odaklanmışlar.

Öğrencimiz Duru’nun İstanbul Fuat Sezgin Bilim ve Sanat Merkezinde arkadaşı Zeynep ile birlikte yaptığı ‘’Dünyanın Kaçışı’’ adlı eser sergilenmiş ve büyük ilgi görmektedir.Çocukların ve gençlerin yaratıcılıkları, farklı bakış açıları insanı şaşırtmakla kalmıyor, hayranlığını kat be kat artırıyor.

Çevre/Permakültür Kulübü öğrencilerimiz, eserleri büyük ilgi ve dikkatle inceledi, fotoğrafladı ve notlar aldılar. Aynı anda sergiyi gezen ilkokul öğrencileri ile söyleşi gerçekleştirerek onlarla eserler hakkında görüş alışverişi yaptılar. Yaşanabilir bir dünya için okulumuzda yaptıkları çalışmaları ve deneyimleri paylaştılar.

 

Öğrencilerimiz Bienal sergilerini gezerek;  Eğitim ve Sanatın birbirini tamamlayan dallar olduğunu ve sanatın her yaştan birey için ortak bir dil oluşturduğunu gözlemlediler.

Yaşadığımız dünyanın sorunlarına dikkat çekmek için sanatın ne kadar önemli bir etki yarattığını  deneyimlemiş oldular.

Çocuklar ve Gençler el ele vererek, temiz bir dünya için çalışıyorlar, geleceklerine sahip çıkıyorlar…