Aromatik Bitkili Sabunlar

Permakültür Kulübü ve Kimya Kulübü öğrencileri 4 Aralık 2019’da Okul bahçemizdeki aromatik bitkileri kullanarak doğal ( katkısız)  sabunlar yapmışlardır.

Permakültür bahçemizde yetiştirilen aromatik bitkileri önceki ayda hep birlikte toplamışlardı. Bu bitkiler, lavantin, biberiye, nane, adaçayı ve defne, lavantadır. Permakültür Kulübü öğrencileri bitkileri gölgede kurutup daha sonra ayıklayarak kullanılacak hale getirmişlerdir.

İki Kulüp öğrencileri, birbirlerine yardım ederek, gerektiğinde önlüklerini ve eldivenlerini paylaşarak Kimya öğretmenimiz Aydan hanımın önderliğinde doğal sabun yapımını faydalarını da öğrenerek gerçekleştirmişlerdir.

Sabun yapımı; Kullanılan malzemeler, zeytinyağı, sodyum hidroksit, su ve aromatik bitkilerdir.

Öğrenciler, ölçülerine göre malzemeleri bir kaba koyarak karıştırmışlardır. Karışımı kalıba dökerek katılaşmasını ve form almasını beklemişlerdir.

Zeytinyağı, sodyum hidroksit çözeltisi ile reaksiyona girdiğinde sabun ve gliserin oluşur. Buna esterlerin bazik ortamda hidrolizi; sabunlaşma denir.

Okul  bahçesinde yetiştirdiğimiz defne, biberiye ve lavanta çiçeğinden yaptığımız sabunlar cilt için oldukça etkilidir. Özellikle ürettiğimiz sabunların içinde köpürücü, kimyasal renklendirici, güçlü koruyucular, parfüm (esans) bulunmamaktadır, tamamen doğal yöntemlerle yapılmıştır. Sabunlaşma sırasında oluşan gliserin sabunun yapısı içinde kalır uzaklaştırılmaz ve cildi nemlendirir. Doğal yöntemle ürettiğimiz sabunların kullanıma hazır olması için 4-6 hafta beklemesi gerekmektedir.

Biberiye Sabunu anti-bakteriyel özelliği vardır. Cilt problemlerinin giderilmesinde son derece etkilidir. Saçları besler ve güçlendirir.

Defne sabunu kepeklere karşı korur. Antiseptik oluşu sayesinde derideki bir çok hastalığa, egzamaya ve mantara iyi gelir. Derideki gözenekleri açar ve rahatlatır Doğal kokusu ve antiseptik oluşundan dolayı evdeki dolaplarda kullanılması haşere barınmasını engeller. Lavanta sabunu da, anti-bakteriyel özelliğine sahip bir sabundur.

Bu etkinlik ile öğrencilerimiz, doğal bakım ürünlerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşamışlardır. Ayrıca aromatik bitkilerin insan sağlığı için olan önemini ve sağlıklı yaşama etkilerini öğrenmişlerdir. Kulüpler arası işbirliğinin üretim aşamasında ve bilgi paylaşımındaki zenginliğinin farkına varmışlardır.