Filiz Ali ve Kürk Mantolu Madonna

12 Mayıs 2015 Salı günü Sayın Filiz Ali’yi okulumuzda ağırladık. Dil ve Anlatım  dersi okuma etkinlikleri kapsamında onuncu sınıflarımızda incelenen “Kürk Mantolu Madonna” romanıyla ilgili bize Sabahattin Ali’yi en iyi anlatacak kişi Filiz Hanım’dı. Davetimizi geri çevirmedi ve okulumuz tiyatro salonunda onuncu sınıflara yönelik bir farkındalık dersi gerçekleşti.

Sabahattin Ali’nin sanatı,yazarlığı, şairliği;özellikle öykü yazma yeteneği konusundaki yaklaşımı ve bıraktığı derin izler üzerine sıcak bir söyleşi gerçekleşti.Katledilişi bir bilinmezlik olan ve bir mezarı bile bulunmayan bu büyük yazma ustasını bize 10 yaşında babasını kaybetmiş ve bir gün döneceği beklentisiyle büyümüş kızından başka en iyi kim anlatabilirdi ki…

Duygusal ortamın yoğun olduğu bu günün en çarpıcı kısmı da 40. baskısını aşmış “Kürk Mantolu Madonna” nın ulaştığı başarıya “yaşasaydı buna en çok şaşıracak kişi babam olurdu” sözleriydi Filiz Ali’nin. Çünkü yaşadıkları sıkıntıları, babasının  yazma çabasını,yaşanan tüm olumsuzlukların ve geçim derdinin  en yakın tanığıydı.

Roman kahramanları Faik Efendi ve Maria Puder de yoğun ilgi gördü oturumumuzda. Merak edilen konu: bu kişiler kimdi, Sabahattin Ali’yle ilgileri var mıydı?bunlar konuşıldu. Sabahattin Ali’yle ilgisi var mıydı özellikle Maria Puder’in.  Az çok cevabını aldık  Sonrasında da Serap,Ülfet ve İnci Hanımla birlikte Filiz Hanım’la özel sohbetimizi sürdürdük,sanatçıyı ağırlamaya çalıştık.

Filiz Ali’nin 1958 yılında  Ankara Devlet Konservatuarı Piyano bölümü mezunu olduğunu, yurt dışında önemli eğitimler aldığını ve bu bilgi ve eğitimlerini klasik müziğin Türkiye’de tutunmasına ve Türk toplumunun klasik müziğe ilgi duymasına katkı sağladığını “AIMA” kurucusu ve yönetmeni bu büyük ismin emekliliğinde uluslararası düzeyde klasik müzik eğitimleri verme misyonunu Ayvalık Uluslarararası Müzik Akademisinde sürdürdüğünü hatırlatarak;sanatçıya okulumuzu onurlandırdığı için bir kez daha teşekkür etmek isterim.

Etkinliğin sunumunda görev alan can kızlarım Hande Şengüler’e, Yasemin Ertok’a ve Defne Turan’a sonsuz teşekkürlerimle.